Rotor Sails, μια λύση που ήρθε για να μείνει στη ναυτιλία

Rotor Sails, μια λύση που ήρθε για να μείνει στη ναυτιλία

151
Rotor Sails, μια λύση που ήρθε για να μείνει στη ναυτιλία

Η Oldendorff και η Norsepower ανακοίνωσαν πρόσφατα μια σημαντική συμφωνία για την εφαρμογή των Rotor Sails της Norsepower, προκειμένου να εξοικονομηθεί σημαντικά η κατανάλωση καυσίμου μέσω της αιολικής πρόωσης.

Η εφαρμογή τριών Rotor Sails διαστάσεων 24 x 4 μ. θα γίνει στο φορτηγό πλοίο «Dietrich Oldendorff», τύπου post-Panamax, στα μέσα του 2024. Η τεχνολογία των Rotor Sails είναι στην ουσία η σύγχρονη εκδοχή του περιστρεφόμενου ρότορα Flettner. Η Norsepower έχει εκσυγχρονίσει σημαντικά αυτή την τεχνολογία, κάνοντας χρήση πιο ανθεκτικών και ελαφρύτερων υλικών για την κατασκευή του ρότορα. Μάλιστα, στους μεγάλους ρότορες ένα μέρος των υλικών κατασκευής τους προέρχεται από περίπου 342.000 πλαστικά μπουκάλια, αναδεικνύοντας τη συνειδητή προσπάθεια για την αποκόμιση οφελών κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, έχει βελτιστοποιήσει σημαντικά τον σχεδιασμό του, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την αεροδυναμική του απόδοση, ενώ έχουν ενσωματωθεί συστήματα ελέγχου και αυτοματισμού για την ακριβή προσαρμογή της ταχύτητας περιστροφής των ροτόρων σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι τα Rotor Sails τοποθετούνται στο κατάστρωμα του πλοίου. Η περιστροφή τους γίνεται με τη βοήθεια του ανέμου, αλλά και με τη χρήση μιας ελάχιστης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνδυασμός των δύο πηγών περιστροφής των Rotor Sails δημιουργεί μια ισχυρή ώθηση στο πλοίο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποτελεί κάτι τελείως καινούργιο, καθώς ήδη χρησιμοποιείται εδώ και δέκα χρόνια, με συνολικά πάνω από 310.000 ώρες λειτουργίας σε πλοία.

Φωτό: Oldendorff Carriers

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.