Οι καθημερινοί «πονοκέφαλοι» για τους ναυτικούς

Οι καθημερινοί «πονοκέφαλοι» για τους ναυτικούς

323
Οι καθημερινοί «πονοκέφαλοι» για τους ναυτικούς

Πτώση κατέγραψε ο Seafarer Happiness Index το δ’ τρίμηνο του 2023 έναντι του γ’ τριμήνου, δείγμα ότι η καθημερινότητα των ναυτικών συνεχίζει να προσκρούει σε σκοπέλους.

Ο εν λόγω τριμηνιαίος δείκτης, ο οποίος επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τα επίπεδα ικανοποίησης των ναυτικών από τις συνθήκες στα πλοία, μειώθηκε στο 6,36/10 από το 6,6/10 το γ’ τρίμηνο. Μάλιστα ο δείκτης κατέγραψε διαδοχικές πτώσεις το 2023, καθώς το α’ τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 7,12, το β’ τρίμηνο έπεσε στο 6,77, πριν υποχωρήσει στο 6,6 το γ’ τρίμηνο και στο 6,36 το δ’ τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα γενικά επίπεδα ευτυχίας στη θάλασσα, ο δείκτης υποχώρησε στο 6,08 από το 6,66. Στα θετικά που σημείωσαν οι ναυτικοί περιλαμβάνονται το αίσθημα πληρότητας και η ικανοποίηση για την παροχή φροντίδας στις οικογένειές τους, όσο και το γεγονός ότι εργάζονται σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Ωστόσο, από τις απαντήσεις προέκυψαν επίσης πολυάριθμες προκλήσεις και ζητήματα. Οι ναυτικοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον υπερβολικό φόρτο εργασίας, τις ανεπαρκείς ώρες ανάπαυσης και τις δυσκολίες διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Εξέφρασαν αισθήματα υπερκόπωσης, άγχους και απομόνωσης. Τονίστηκαν επίσης ζητήματα κακής διαχείρισης, έλλειψης σεβασμού και πρακτικών διακρίσεων. Μάλιστα, προς το τέλος της περιόδου αναφοράς αναφέρθηκαν ανησυχίες αναφορικά με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον αντίκτυπο αυτής στην ασφάλεια.

Άνοδο στο 7 σημείωσε ο επιμέρους δείκτης σε ό,τι αφορά την επαφή με την οικογένεια, με τις απαντήσεις ωστόσο να ποικίλλουν. Για πολλούς ναυτικούς, η αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τους επιτρέπει να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους. Όντας μακριά στη θάλασσα, εκτιμούν την ευκαιρία να επικοινωνούν τακτικά και να αισθάνονται πιο κοντά στο σπίτι τους, βοηθώντας τους να παραμένουν συνδεδεμένοι, παρά την απόσταση. Ωστόσο, η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο δημιουργεί διάφορα ζητήματα. Ορισμένοι ανέφεραν περιορισμένες ή αναξιόπιστες συνδέσεις, αργές ταχύτητες στο διαδίκτυο και ακριβές χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων. Αυτό επηρεάζει την ικανότητά τους να επικοινωνούν αποτελεσματικά, προκαλώντας απογοήτευση και δυσκολίες στη διατήρηση επαφής με τις οικογένειές τους.

Ο δείκτης που αφορά τις απολαβές υποχώρησε στο 6,05 το δ’ τρίμηνο, από το 6,49 το γ’ τρίμηνο. Ορισμένοι ναυτικοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις σημερινές απολαβές τους, θεωρώντας τες δίκαιες και επαρκείς για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους ή να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των απαντήσεων υπήρξαν παράπονα για την έλλειψη μισθολογικών αυξήσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υποστήριξαν ότι μερικές φορές η στασιμότητα στα επίπεδα των μισθών διαρκεί πάνω από μία δεκαετία, ενώ ο φόρτος εργασίας και οι ευθύνες συνεχίζουν να αυξάνονται. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μια αντιληπτή ανισορροπία μεταξύ των απολαβών και της προσπάθειας που καταβάλλεται στην εργασία.

Πτώση στα επίπεδα ικανοποίησης των ναυτικών και σε ό,τι αφορά τη διατροφή εν πλω. Ο δείκτης σημείωσε πτώση στο 6,85, με τις καταγραφείσες εμπειρίες να ποικίλλουν σημαντικά και να εξαρτώνται από τις πολιτικές της εκάστοτε εταιρείας και τις ικανότητες του μάγειρα. Οι ναυτικοί υπογράμμισαν το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, που οδηγεί σε περιορισμούς στις ποσότητες και στην ποικιλία των προμηθειών επί του πλοίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.