Τα ηλεκτρικά οχήματα, επισφαλές στοίχημα;

Τα ηλεκτρικά οχήματα, επισφαλές στοίχημα;

65
Τα ηλεκτρικά οχήματα, επισφαλές στοίχημα;

Μήπως δεν είναι τα ηλεκτρικά οχήματα το μέλλον των οδικών μεταφορών; Τη συγκεκριμένη ερώτηση αποπειράται να απαντήσει δημοσίευμα των Financial Times, εστιάζοντας στους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά αλλά και στα δεδομένα που αφορούν την ανάπτυξή της.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ έχουν επιβραδυνθεί έναντι των στόχων που έχει θέσει η Ουάσιγκτον. Η εικόνα αυτή είναι εμφανής και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων επί του συνόλου των οχημάτων έχει σταματήσει να αυξάνεται. Πέραν αυτού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις το 1,2% των επιβατικών οχημάτων το 2022 ήταν ηλεκτρικό.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμβατικά επιβατικά οχήματα θα αποτελέσουν εν τέλει παρελθόν. Άλλωστε, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο ‒καθώς και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ‒ έχουν γνωστοποιήσει πως από το 2035 θα απαγορεύονται οι πωλήσεις συμβατικών οχημάτων. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι το μέλλον των οδικών μεταφορών θα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα.

Άλλωστε, υπάρχουν πληθώρα σκοπέλων που ταλανίζουν την αγορά, όπως το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, τόσο της αρχικής επένδυσης όσο και της συντήρησής τους. Επί του παρόντος, η απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι κατά 30% έως 40% ακριβότερη έναντι εκείνης ενός συμβατικού οχήματος. Την ίδια ώρα, η εταιρεία χρονομίσθωσης οχημάτων Hertz θα προβεί σε μείωση του στόλου της ηλεκτρικών οχημάτων λόγω του υψηλού κόστους ζημιών.

Παράλληλα, παρότι ο εξηλεκτρισμός έχει ιδιαίτερα οφέλη για τα οχήματα μεγαλύτερου μεγέθους ή όσους οδηγούν μεγάλες αποστάσεις στην καθημερινότητά τους, οι υπόλοιποι οδηγοί δύσκολα θα «αποσβέσουν» το υψηλό περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής ενός ηλεκτρικού οχήματος. Τα ηλεκτρικά οχήματα ελέγχουν περισσότερο άνθρακα στον κύκλο ζωής τους έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής αστικής μεταφοράς, με εξαίρεση τα αυτοκίνητα κατανάλωσης βενζίνης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.