Οι ναύλοι των containerships σε επιτάχυνση δίχως όρια

Οι ναύλοι των containerships σε επιτάχυνση δίχως όρια

91
Οι ναύλοι των containerships σε επιτάχυνση δίχως όρια

Σε περαιτέρω άνοδο οδηγήθηκε η ναυλαγορά των containerships την εβδομάδα με πέρας τη 18η Ιανουαρίου, με τον σχετικό δείκτη της Drewry να διαμορφώνεται στα $3.777/FEU, έπειτα από άνοδο 23%.

Πλέον, ο δείκτης βρίσκεται σε κατά 82% υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση, 166% υψηλότερα επίπεδα έναντι του προπανδημικού μέσου όρου του 2019, αλλά και στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2022.

Όσον αφορά επιμέρους routes, αυξήσεις καταγράφονται τόσο σε fronthaul όσο και σε backhaul διαδρομές. Εκείνες που κεντρίζουν περισσότερα τα βλέμματα είναι: Σαγκάη-Νέα Υόρκη (εβδομαδιαία άνοδος 35%) και Σαγκάη-Λος Άντζελες (38%). Ωστόσο, το ακριβότερο route είναι το Σαγκάη-Γένοβα, όπου οι ναύλοι βρίσκονται άνω των $6.000/FEU.

Τέλος, η Drewry εκτιμά ότι οι spot ναύλοι μεταξύ Ανατολής και Δύσης θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αιτία παραμένει η έκρυθμη γεωπολιτική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, που ωθεί τα containerships σε προσαρμογή των πλόων τους.

Screenshot 2024-01-18 163843

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.