Ευ. Μυτιληναίος: Ο ρόλος ενός σύγχρονου CEO εν μέσω προκλήσεων

Ευ. Μυτιληναίος: Ο ρόλος ενός σύγχρονου CEO εν μέσω προκλήσεων

159
Ευ. Μυτιληναίος: Ο ρόλος ενός σύγχρονου CEO εν μέσω προκλήσεων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024, στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), σε κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, η όγδοη κοινή εκδήλωση 12 παραγωγικών φορέων του Πειραιά, με τον αγιασμό και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς, κ. κ. Σεραφείμ.

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Μέλος του Ε.Β.Ε.Π. ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, αναγνωρίζοντας τη σημαντική και πολύτιμη προσφορά του στο έργο του Επιμελητηρίου και βραβεύθηκαν οι επιχειρηματίες κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, ο κ. Χάρης Βαφειάς ιδρυτής της Stealth Maritime Corp, ο κ. Δημήτρης Θεοδοσίου και ο κ. Δημήτρης Κούστας επικεφαλής της εταιρείας «Δαναός Ειδικοί Σύμβουλοι Διευθύνσεως Α.Ε.», αναγνωρίζοντας τη μακρά και πολύτιμη προσφορά των εταιρειών τους στο επιχειρείν, αλλά και η πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Μάιρα Μυρογιάννη.

Ο κ. Μυτιληναίος σπανίως εμφανίζεται δημόσια με την τοποθέτησή του να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Εξήγησε ότι οι λόγοι για τους οποίους παρέστη στην εκδήλωση ήταν η εκτίμησή του για τη δουλειά του Ε.Β.Ε.Π. και προσωπικά του κ. Κορκίδη αλλά και το γεγονός ότι του το ζήτησε η κ. Eλένη Κορωνάκη με την οικογένεια της οποίας συνδέεται εδώ και καιρό.

Αναφερόμενος αρχικά στα επιτεύγματα της εταιρείας του ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι: «Εάν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια είναι ο μετασχηματισμός και η επανεφεύρεση του εαυτού μας. Από μια οικογενειακή επιχείρηση γίναμε μια σύγχρονη εταιρεία με παρουσία σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους. Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο συνεργειών που συνδυάζει αρμονικά τη βιομηχανική κληρονομιά, τη σημαντική δραστηριότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μεταλλουργεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισε τη συμβολή των επιχειρήσεων του ομίλου στην ελληνική οικονομία: «Σήμερα η Μυτιληναίος παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ το οποίο το 2024, αν οι προϋπολογισμοί μας επαληθευτούν, θα ανέλθει στο 4% με κατ’ ελάχιστο το 70% των πωλήσεων μας να κατευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτησή του για τον ρόλο ενός CEO μιας εταιρείας εν μέσω ενός περιβάλλοντος διαρκών μεταβολών: «Παλαιότερα οι προτεραιότητες ενός διευθύνοντος συμβούλου μιας εισηγμένης εταιρείας φαίνονταν αρκετά πιο απλές. Να μεγεθύνει την εταιρεία ώστε να εξασφαλίσει ένα καλό μέρισμα για τους μετόχους. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ένας σύγχρονος CEO μιας εταιρείας δεν πρέπει να επαναπαύεται. Πρέπει να είναι συνέχεια στις επάλξεις για να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά προκλήσεων όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα, τα συνεχώς αυξανόμενα ρυθμιστικά πλαίσια και οι κανονισμοί, ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια, οι κυβερνοεπιθέσεις. Την ίδια στιγμή υπάρχει και η διαχείριση της φήμης της εταιρείας που απαιτεί τη συμμόρφωση με δύσκολους κώδικες διακυβέρνησης και διαφάνειας και δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στο νέο μοντέλο εργασίας που αναδύθηκε εν μέσω πανδημίας και διατηρείται σε αρκετούς εργασιακούς χώρους, αυτό της τηλεργασίας: «Η παροχή κινήτρων προκειμένου οι εργαζόμενοι παραμένουν γεμάτοι όρεξη και το εργατικό δυναμικό να παραμένει πιστό στην εργασία του είναι από μονά τους μια ξεχωριστή δουλειά».

Ο σημαντικός Έλληνας επιχειρηματίας κατέληξε λέγοντας ότι ο σύγχρονος CEO έχει υποχρέωση ταυτόχρονα να αποφασίζει και πότε πρέπει να συμμετέχει δημόσια σε συζητήσεις περίπλοκων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. «Η πίεση είναι συνεχής για να κάνεις και να πεις τα “σωστά” πράγματα».

»Δεν θέλω να σας προκαταβάλω, θέλω όμως να εξάψω τη φαντασία σας γι’ αυτά που μπορεί να κάνει η ελληνική επιχειρηματικότητα στον παγκόσμιο στίβο».

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.