Μαζική διά θαλάσσης «έξοδος» του αμερικανικού αργού

Μαζική διά θαλάσσης «έξοδος» του αμερικανικού αργού

79
Μαζική διά θαλάσσης «έξοδος» του αμερικανικού αργού

Με φρενήρεις ρυθμούς εξάγεται το αμερικανικό αργό από το Τέξας τις τελευταίες εβδομάδες του 2023, με τους εμπόρους να βρίσκουν αγοραστές στο εξωτερικό σε ένα έτος κατά το οποίο η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το Reuters, οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ ‒που ως επί το πλείστον πραγματοποιούνται από τον Κόλπο των ΗΠΑ‒ ανέρχονται σε κατά μέσο όρο 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα το 2023, περίπου 500.000 περισσότερα σε ετήσια βάση. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι το 2022 αποτέλεσε έτος ρεκόρ εξαγωγών πετρελαίου για τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό αργό καταλήγει σε ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια. Ειδικά οι ασιατικές εισαγωγές αναμένεται να κλείσουν το έτος με δυναμικό ρυθμό, ειδικά εκείνες της Κίνας.

Παράλληλα, ώθηση στις εξαγωγές δίνει και η επικείμενη φορολόγηση των ποσοτήτων που θα παραμείνουν αποθηκευμένες στο Τέξας στο τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, οι αμερικανικές εξαγωγές αργού αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 5 εκατ. βαρέλια τις τελευταίες δύο εβδομάδες του έτους, προκειμένου ο φόρος να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.