Επιστροφή… στα ιστία για τη Hapag-Lloyd

Επιστροφή… στα ιστία για τη Hapag-Lloyd

93
Επιστροφή… στα ιστία για τη Hapag-Lloyd

Ο γερμανικός κολοσσός Hapag-Lloyd τηρεί τη δέσμευσή του για βιώσιμη ναυτιλία, διεξάγοντας μελέτες ενσωμάτωσης ενός βοηθητικού συστήματος πρόωσης, που τροφοδοτείται με αιολική ενέργεια, σε container μεταφορικής ικανότητας 4.500 TEUs.

Η γερμανική εταιρεία, σε συνεργασία με τον Boris Herrmann και την ομάδα Team Malizia, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ενσωμάτωσης του συστήματος πρόωσης με αιολική ενέργεια τον περασμένο Μάιο. Το υπό μελέτη σχέδιο περιλαμβάνει οκτώ ιστία, που καλύπτουν μια επιφάνεια 3.000 τ.μ., με τα έξι από αυτά να μπορούν να επεκτείνονται και τα δύο μπροστινά να αναδιπλώνονται. Η σχεδιαστική αυτή προσέγγιση εξασφαλίζει μια ελάχιστη παρέμβαση κατά τη φόρτωση και την εκφόρτωση του φορτίου στα λιμάνια, προστατεύει τα ιστία από πιθανές ζημιές και διασφαλίζει την ακεραιότητα των ιστίων από κατασκευαστικές δομές (π.χ. γέφυρες).

Η αποτελεσματικότητα της ενσωμάτωσης ενός βοηθητικού συστήματος πρόωσης με τη χρήση των ιστίων εξαρτάται από την ταχύτητα του πλοίου και τις συνθήκες του ανέμου. Παρ’ όλα αυτά εξετάζεται και η πιθανότητα το πλοίο να κινείται αποκλειστικά από το σύστημα των ιστίων, υπό βέλτιστες συνθήκες ανέμου, σε εύρος ταχυτήτων 8 έως 10 κόμβων (15 έως 20 χλμ./ώρα).

Η πρωτοβουλία της Hapag-Lloyd να υιοθετήσει την τεχνολογία του συστήματος πρόωσης με άνεμο φέρνει μια σημαντική αλλαγή στην αγορά, καθώς οι μέχρι τώρα επενδύσεις γι’ αυτή την τεχνολογία αφορούσαν πλοία μεταφοράς χύδην φορτίων εξαιτίας κυρίως του μεγαλύτερου σε επιφάνεια καταστρώματος. Η δεύτερη φάση του σχεδίου έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και είναι υπό εξέλιξη.

Φωτό: Ηapag-Lloyd

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.