Στο στόχαστρο των Χούθι τα πλοία με προορισμό το Ισραήλ

Στο στόχαστρο των Χούθι τα πλοία με προορισμό το Ισραήλ

73
Στο στόχαστρο των Χούθι τα πλοία με προορισμό το Ισραήλ

«Καζάνι που βράζει» για τη διεθνή ναυσιπλοΐα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Ερυθρά Θάλασσα με τους Χούθι της Υεμένης να εξαπολύουν το περασμένο Σαββατοκύριακο απειλές προς όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως συμφερόντων, που κατευθύνονται προς το Ισραήλ. «Αν η Γάζα δεν λάβει τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται, όλα τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό ισραηλινά λιμάνια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, θα γίνουν στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε ο Γιαχία Σάρι, ανακοινώνοντας απαγόρευση διέλευσης σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ.

Οι απειλές μάλιστα των Xoύθι επεκτάθηκαν και στις διαχειρίστριες εταιρείες οι οποίες θα επιλέξουν να συναλλάσσονται με τα λιμάνια του Ισραήλ. Οι Χούθι το τελευταίο διάστημα έχουν επιτεθεί και καταλάβει αρκετά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Bab al-Mandab, μια θαλάσσια οδό μέσω της οποίας μεταφέρεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου. Αξιωματούχοι των Χούθι υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους αποτελούν ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ από την πλευρά του σημειώνει ότι οι επιθέσεις σε πλοία παρακινούνται από το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τις ενέργειες των Χούθι, με άμεσο αντίκτυπο στη διεθνή ναυσιπλοΐα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά των εμπορικών πλοίων κατηγορώντας το Ιράν για τον ρόλο του στην υποστήριξη των Χούθι. Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην αντίδραση στις επιθέσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.