Τα σημεία-κλειδιά των εκτιμήσεων της J.P. Morgan για το 2024

Τα σημεία-κλειδιά των εκτιμήσεων της J.P. Morgan για το 2024

42
Τα σημεία-κλειδιά των εκτιμήσεων της J.P. Morgan για το 2024

Προ των πυλών βρίσκεται το ερχόμενο έτος, με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει. Το 2024 θα φέρει πληθώρα αλλαγών, όπως η συμπερίληψη της ναυτιλίας στο EU ETS, ενώ σε ευρύτερο πλαίσιο περιβάλλεται από ένα πέπλο αβεβαιότητας, με τη δαμόκλειο σπάθη μιας επικείμενης ύφεσης να μην υποχωρεί πλήρως.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη έκθεσή της, η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan εστιάζει στα σημεία-κλειδιά των εκτιμήσεών της για το 2024.

1.      Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει στην πτώση των επιτοκίων.

2.      Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η αμερικανική οικονομία εκτιμάται πως θα αποφύγει την ύφεση.

3.      Οι αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος των μετοχών αντανακλούν αισιοδοξία που δεν έχει καταγραφεί για περισσότερο από μία δεκαετία.

4.      Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε άνοδο της παραγωγικότητας.

Τα προαναφερθέντα φαίνεται να συνάδουν και με εξελίξεις και εκτιμήσεις που καταγράφονται ευρύτερα. Μάλιστα, η μείωση των επιτοκίων έχει αρχίσει να θεωρείται αναπόφευκτη, ειδικά από την ΕΚΤ, εφόσον η ΕΕ θέλει να αποφύγει την ύφεση.

Πέραν αυτού, παρά τις όποιες ανησυχίες επικρατούν αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι αδιαμφισβήτητο πως μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αυτό κατέστη εφικτό με την απλή χρήση του ChatGPT, το οποίο ήταν σε θέση να ανατρέξει σε σχεδόν οποιαδήποτε πληροφορία ήταν διαθέσιμη στο διαδίκτυο αλλά και να γράψει κώδικα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.