Ούριος άνεμος για τα bulk carriers

Ούριος άνεμος για τα bulk carriers

281
Ούριος άνεμος για τα bulk carriers

Την ανοδική πορεία της συνεχίζει η ναυλαγορά των dry, με τον βασικό δείκτη BDI να κινείται ανοδικά για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, αγγίζοντας υψηλό ενάμισι έτους, στις 3.346 μονάδες. Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, ο BDI είχε διαμορφωθεί στις 3.192 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Μαΐου 2022, καταγράφοντας υπερδιπλάσια αύξηση της τάξης του 128% από την 1η Νοεμβρίου.

Οι δείκτες των Panamaxes και Supramaxes κινήθηκαν σε θετικό έδαφος για 20 και 18 συνεχόμενες συνεδριάσεις, σημειώνοντας άνοδο 57% και 33% αντίστοιχα, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε για 13η συνεχόμενη μέρα ο δείκτης των Handysizes την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, οι τρεις δείκτες ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από 13 μήνες. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον δείκτη των Capesizes, o οποίος εντός της προηγούμενης εβδομάδας σημείωσε άνοδο 84%, ενώ η άνοδός του από την 1η Νοεμβρίου είναι της τάξης του 228%. Οι 6.237 μονάδες είναι το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη από τις 21 Οκτωβρίου 2021.

Αιχμή του δόρατος της καλής εικόνας της ναυλαγοράς των bulk carriers αποτελεί η Κίνα, η οποία συνεχίζει να αυξάνει τις εισαγωγές θερμικού άνθρακα. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι εν λόγω ροές διαμορφώθηκαν σε 29,5 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η Αυστραλία εξήγαγε 7,3 εκατ. τόνους τον Νοέμβριο, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 4,3 εκατ. τόνους του Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών της Κίνας από την Αυστραλία από τότε που το Πεκίνο αποφάσισε την άρση του ανεπίσημου εμπάργκο. Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά αποθέματα iron ore, αυτά κινούνται στους 103-105 εκατ. τόνους από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ την ίδια περίοδο του 2022 κινούνταν σε ένα εύρος 135-140 εκατ. τόνων και το 2021 σε ένα εύρος 146-150 εκατ. τόνων. Συνεπώς, ορατό είναι το ενδεχόμενο η Κίνα να καταγράψει σημαντική αύξηση στις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος το προσεχές διάστημα, δίνοντας νέα ώθηση στα Capesizes.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.