Προσεχώς, τρία έτη ανισορροπιών για τα containerships;

Προσεχώς, τρία έτη ανισορροπιών για τα containerships;

140
Προσεχώς, τρία έτη ανισορροπιών για τα containerships;

Στα fundamentals της αγοράς των containerships εστιάζει η BIMCO σε πρόσφατη έκθεσή της, κάνοντας λόγο για ακόμα δύο δύσκολα έτη τα οποία έπονται.

Ειδικότερα, βάσει της έκθεσης, η προσφορά στην αγορά των containerships κατέγραψε άνοδο 12% το 2023, ενώ η ζήτηση 3%. Το 2024, τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώνται στο 6,8% και 3,5%, ενώ για το 2025 στο 6,4% και 4%.

Παράλληλα, η BIMCO σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική πτώση που έχει καταγράφει στη ζήτηση, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία τακτικών γραμμών θα προσαρμόσουν τον εν λειτουργία στόλο στη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, επικρατεί αβεβαιότητα τόσο στο μέτωπο της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Μεγάλο ερωτηματικό για τα containerships παραμένει ο πληθωρισμός, με την αγορά να πρέπει να εξετάσει την επίπτωση νέων αυξήσεων των επιτοκίων στις καταναλωτικές δαπάνες. Όσον αφορά την προσφορά, ερωτηματικά παραμένουν οι διαλύσεις πλοίων και οι ταχύτητες των πλοίων, δύο «όπλα» της αγοράς για να περιορίσει την επίπτωση της ανόδου της προσφοράς.

Φωτό: Hennie Stander/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.