Ασφάλεια πληρωμάτων, σημαντική πρόκληση για τη ναυτιλία

Ασφάλεια πληρωμάτων, σημαντική πρόκληση για τη ναυτιλία

100
Ασφάλεια πληρωμάτων, σημαντική πρόκληση για τη ναυτιλία

Ο διεθνής προβληματισμός αναφορικά με την ασφάλεια των πληρωμάτων εντείνεται, δεδομένων των γεωπολιτικών τριγμών ανά την υφήλιο, και δη στη Μαύρη και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters εστιάζει σε πρόσφατα περιστατικά στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου αντάρτες Χούθι προχώρησαν στην κατάληψη εμπορικών πλοίων που ήταν συνδεδεμένα με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων. Πέραν αυτού, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ πρόσφατα γνωστοποίησε ότι η επίθεση σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν έγινε από Σομαλούς πειρατές.

Τα γεγονότα αυτά είναι τα τελευταία που έχουν προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς με επίκεντρο τη ναυτική ασφάλεια. Πέραν αυτών, πολλά περιστατικά στη Μαύρη Θάλασσα, όπου πλοία επλήγησαν από νάρκες και πυραυλικές επιθέσεις, προκάλεσαν εξίσου έντονο προβληματισμό κατά τη διάρκεια του έτους.

Το International Chamber of Shipping ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις ενάντια σε εμπορικά πλοία είναι κατακριτέες και πρέπει να σταματήσουν άμεσα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη απελευθέρωσης των ναυτικών που βρίσκονται στα υπό κατάληψη πλοία.

Καθώς η Ερυθρά Θάλασσα καθίσταται μια «κόκκινη» περιοχή για τη ναυσιπλοΐα, η ανησυχία για τα πληρώματα των πλοίων εντείνεται. Πέραν αυτού, υπάρχει και η πρόκληση της ασφάλισης των πλοίων, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση του κόστους των premiums που σχετίζονται με το ρίσκο πολέμου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.