Στα Supramaxes το «στέμμα» των αγοραπωλησιών bulk carriers

Στα Supramaxes το «στέμμα» των αγοραπωλησιών bulk carriers

186
Στα Supramaxes το «στέμμα» των αγοραπωλησιών bulk carriers

Αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή αποτελούν τα Supramax bulk carriers στις αγοραπωλησίες των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου το 2023. Πιο συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Allied (εβδομάδα με πέρας τις 17 Νοεμβρίου), από την αρχή του έτους έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες 586 bulk carriers, εκ των οποίων τα 208 είναι Supramaxes (35,5%).

Εκτός αυτού, το ενδιαφέρον είναι σαφώς εστιασμένο στα μικρότερα μεγέθη, καθώς, πέραν των Supramaxes, 146 Handysizes έχουν αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά το 2023. Συνεπώς, βάσει δεδομένων της Allied, οι δύο τύποι πλοίων έχουν αποτελέσει το αντικείμενο εστίασης για το 60,4% της δραστηριότητας εντός του έτους.

Από την άλλη, 107 Panamaxes έχουν αλλάξει χέρια εντός του 2023 (18,3% της συνολικής δραστηριότητας). Ενδιαφέρον είναι ότι ο αριθμός Panamaxes που έχουν πωληθεί εντός του έτους είναι οριακά μικρότερος από τον αριθμό Capesizes (110 – 18,8%).

Παράλληλα, οι αξίες των bulk carriers πέντε ετών έχουν καταγράψει ανοδική πορεία εντός του 2023. Εκείνες των Capesizes έχουν σημειώσει άνοδο 17%, ενώ εκείνες των Panamaxes 8%. Τέλος, βάσει δεδομένων της Allied, οι αξίες των Supramaxes και των Handysizes έχουν σημειώσει άνοδο 11% και 10% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.