Εκφοβισμός και παρενόχληση στα πλοία: Τα ευρήματα μελέτης

Εκφοβισμός και παρενόχληση στα πλοία: Τα ευρήματα μελέτης

184
Εκφοβισμός και παρενόχληση στα πλοία: Τα ευρήματα μελέτης

Ανησυχία, αν όχι σκεπτικισμό, προκαλούν τα ευρήματα μελέτης της Danish Maritime Authority (DMA) αναφορικά με το bullying και την παρενόχληση που υφίστανται οι ναυτικοί εν πλω.

Η DMA απέστειλε σχετικό ερωτηματολόγιο σε 16.000 ναυτικούς σε πλοία του δανέζικου στόλου και έλαβε 3.470 απαντήσεις, με το ποσοστό συμμετοχής να διαμορφώνεται στο 22%. Το 88% ή 3.006 ήταν άντρες και το 12% ή 404 ήταν γυναίκες. 253 ερωτηθέντες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου των ερωτηθέντων, ανέφεραν απειλές βίας και 67 ερωτηθέντες, που αντιστοιχούν στο 2%, ανέφεραν σωματική βία κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, απειλές βίας εμφανίζονται συχνότερα για τους νεότερους, με λιγότερα από 11 χρόνια εμπειρίας στη θάλασσα, δόκιμους και κατώτερους αξιωματικούς. Παρ’ όλα αυτά, οι απειλές βίας είναι λιγότερο συχνές μεταξύ των εργαζομένων σε μικρότερα πληρώματα (<16), καθώς και στα επιβατηγά πλοία διεθνών πλόων και στα offshore.

Tην ίδια ώρα, 513 ερωτηθέντες ή το 17% επί του συνόλου ανέφεραν έκθεση σε εκφοβισμό. Ένας στους έξι άνδρες (16%) και μία στις τέσσερις γυναίκες (24%) ανέφεραν εκφοβισμό. Σε σχετικούς όρους, ο εκφοβισμός ήταν πιο συχνός μεταξύ των γυναικών συμμετεχόντων στη μελέτη, αλλά, λόγω της δυσανάλογης κατανομής των δύο φύλων, και παρά το χαμηλό ποσοστό, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανδρών δήλωσαν ότι έχουν υποστεί εκφοβισμό και παρενόχληση τον τελευταίο χρόνο.

Συνολικά 311 ανέφεραν περιστατικά παρενοχλητικής συμπεριφοράς, με σχεδόν το 10% των ανδρών ερωτηθέντων και το 18% των γυναικών ερωτηθέντων να έχουν βιώσει τέτοια συμπεριφορά. Οι 311 ερωτηθέντες είχαν βιώσει παρενόχληση σχετικά με τη φυλή (21%), τη θρησκεία (10%), το πολιτισμικό υπόβαθρο (18%), το φύλο (14%), τον σεξουαλικό προσανατολισμό (7%) και άλλους λόγους (66%). Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.