Η Αυστραλία κλείνει το μάτι στην εμπορική ναυτιλία

Η Αυστραλία κλείνει το μάτι στην εμπορική ναυτιλία

123
Η Αυστραλία κλείνει το μάτι στην εμπορική ναυτιλία

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δημοσίευσε την έκθεση της «Ανεξάρτητης Ειδικής Ομάδας Εργασίας για τον Στρατηγικό Στόλο», επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για τη δημιουργία ενός κρατικού εμπορικού στόλου έως 12 πλοίων-ασπίδα απέναντι στις διαταραχές των εμπορευματικών μεταφορών, υποστηρίζοντας παράλληλα την απασχόληση αλλά και την εθνική της ασφάλεια.

Ο ναυτιλιακός κλάδος της Αυστραλίας έχει παραμεληθεί επί μακρόν με έλλειψη πλοίων υπό αυστραλιανή σημαία και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αναφέρει η ομοσπονδιακή υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Catherine King.

Η έκθεση της ειδικής ομάδας, η οποία κατατέθηκε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο, επιβεβαίωσε τις «χαμηλές πτήσεις» της αυστραλιανής ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» να δημιουργηθεί ο στόλος χωρίς μια βιώσιμη δεξαμενή πλοίων με σημαία Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για την ανάπτυξη ενός στρατηγικού στόλου είναι ζωηρό, αλλά το κόστος αποτελούσε πρόκληση, καθώς υπάρχει διαφορά κόστους μεταξύ της λειτουργίας πλοίων με σημαία Αυστραλίας και με ξένη σημαία.

Η ειδική ομάδα προέβη σε συνολικά 16 συστάσεις, με τις δώδεκα να έχουν συμφωνηθεί ή να έχουν συμφωνηθεί επί της αρχής από την κυβέρνηση, ενώ οι άλλες τέσσερις θα «συνεχίσουν να εξετάζονται».

Οι συστάσεις που συμφωνήθηκαν ή συμφωνήθηκαν καταρχήν περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας νηολόγησης των αυστραλιανών πλοίων και την επιβολή ενός ελάχιστου αριθμού θέσεων εκπαίδευσης που πρέπει να προσφέρονται σε κάθε πλοίο.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.