Μπλόκο της ΕΕ στις μεταφορτώσεις σε Tanger Med και Port Said

Μπλόκο της ΕΕ στις μεταφορτώσεις σε Tanger Med και Port Said

145
Μπλόκο της ΕΕ στις μεταφορτώσεις σε Tanger Med και Port Said

Mε στόχο τη μείωση του κινδύνου εκτροπής φορτίων από λιμάνια της ΕΕ και την αύξηση της δραστηριότητας μεταφορτώσεων σε κοντινά λιμάνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε τα λιμάνια Tanger Med και Port Said στο ETS.

Τα δύο αυτά λιμάνια πληρούν τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή τους ως γειτονικών λιμανιών μεταφορτώσεων εμπορευματοκιβωτίων. Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής: Το μερίδιο του λιμένα στη μεταφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων πρέπει να υπερβαίνει το 65% της συνολικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά την πιο πρόσφατη δωδεκάμηνη περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά στοιχεία. Επίσης, ο λιμένας πρέπει να βρίσκεται εκτός της ΕΕ αλλά σε απόσταση μικρότερη των 300 ναυτικών μιλίων από λιμένα που υπάγεται στη δικαιοδοσία κράτους-μέλους.

Η ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία έχει εκφράσει ανοικτά τον σκεπτικισμό της για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταφορτώσεων στα πλησιέστερα εκτός ΕΕ λιμάνια, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις υπό το ETS.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.