H ναυτιλία, μαγνήτης για την JP Morgan

H ναυτιλία, μαγνήτης για την JP Morgan

278
H ναυτιλία, μαγνήτης για την JP Morgan

H επενδυτική τράπεζα JP Morgan συνεχίζει να απλώνει τα δίχτυα της στη ναυτιλία, προβαίνοντας στην παραγγελία ακόμα δύο πλοίων. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση του τραπεζικού κολοσσού, του οποίου η στρατηγική όσον αφορά τη ναυτιλιακή βιομηχανία εστιάζεται πρωτίστως στην απόκτηση πλοίων και δευτερευόντως στον τραπεζικό δανεισμό.

Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Intermodal, η αμερικανική JP Morgan προέβη σε παραγγελία δύο δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας 50.000 dwt και συνεπώς τύπου MR. Η παραγγελία τοποθετήθηκε στα κινεζικά ναυπηγεία GSI (Guangzhou Shipbuilding International) και η παράδοση των πλοίων αναμένεται να λάβει χώρα το 2026. Καθένα εκ των δύο MRs θα είναι εξοπλισμένο με μηχανές διπλού καυσίμου, κατανάλωσης και μεθανόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω πλοία ενδέχεται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης παραγγελίας της JP Morgan στα κινεζικά ναυπηγεία GSI. Άλλωστε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η JP Morgan είχε προβεί στην παραγγελία δύο ακόμα δεξαμενόπλοιων ίδιων προδιαγραφών στο εν λόγω ναυπηγείο.

Παράλληλα, στις αρχές Οκτώβριου, η επενδυτική τράπεζα προχώρησε σε αγορά τριών, ναυπηγημένων στην Κίνα, Handysizes στη second-hand αγορά.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η JP Morgan στρέφεται συνεχώς σε επενδύσεις στη ναυτιλία, παρότι μετά βίας εισέρχεται στις κορυφαίες 40 τράπεζες παγκοσμίως σε όρους ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την έκθεση της Petrofin αναφορικά με τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση σε παγκόσμια κλίμακα, η JP Morgan βρίσκεται στην 39η θέση, με έκθεση ύψους περίπου $3 δισ. στη ναυτιλία.

Προς σύγκριση με λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η BNP Paribas με έκθεση περίπου $20 δισ. και στην 40ή θέση η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, με έκθεση περίπου $3 δισ.

Πηγή: Intermodal, Petrofin Global Bank Research and Petrofin Index of Global Ship Finance – End 2022

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.