Στο «κόκκινο» η βιοποικιλότητα των ωκεανών

Στο «κόκκινο» η βιοποικιλότητα των ωκεανών

26
Στο «κόκκινο» η βιοποικιλότητα των ωκεανών

Η βιοποικιλότητα των ωκεανών αντιμετωπίζει την απειλή των θερμοκρασιών-ρεκόρ που καταγράφονται στα ύδατα. Μάλιστα, δημοσίευμα των Financial Times υπογραμμίζει ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες καταγράφονται σε ορισμένες περιπτώσεις και σε σημεία όπου δεν αναμένεται.

Ως θαλάσσιος καύσωνας ορίζεται η διατήρηση της θερμοκρασίας των υδάτων σε συγκεκριμένες περιοχές σε αφύσικα για την εποχή επίπεδα για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες αποτελούν σημαντική απειλή για πληθώρα θαλάσσιων ειδών, επιδρώντας στους βιότοπούς τους και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη τροφική αλυσίδα.

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να συμβάλλει και το λιώσιμο των πάγων, ακόμα ένα απότοκο της κλιματικής αλλαγής. Στο παρελθόν, ο πάγος στα ύδατα συνέβαλλε στη διατήρηση της θερμοκρασίας των υδάτων σε φυσιολογικά επίπεδα. Από το 1979 έχουν χαθεί 3,5 εκατ. τ.χλμ. πάγου ή αλλιώς επτά Ισπανίες.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.