H ADNOC στα χνάρια των QatarEnergy και Aramco

H ADNOC στα χνάρια των QatarEnergy και Aramco

80
H ADNOC στα χνάρια των QatarEnergy και Aramco

Σε διεθνή παίκτη στην αγορά ενέργειας, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο εσόδων, επιχειρούν να μετασχηματίσουν τα ΗΑΕ την κρατική ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company).

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, η ADNOC αναζητεί επιχειρηματικές ευκαιρίες στους τομείς των ΑΠΕ, του φυσικού αερίου και των πετροχημικών. Στο πλαίσιο αυτό, καλοβλέπει περιουσιακά στοιχεία LNG στην Αφρική και σκοπεύει να αποκτήσει το 10% της Galp, σε ένα project φυσικού αερίου αρκετών δισεκατομμυρίων στη λεκάνη Rovuma στις ακτές της Μοζαμβίκης.

Η ADNOC έχει ήδη αποκτήσει μερίδιο σε πεδίο φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, έχει κάνει πρόταση, σε συνεργασία με την BP, για την εξαγορά μεριδίου της NewMed Energy στο Ισραήλ, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας Covestro και στοχεύει να δημιουργήσει έναν γίγαντα στον τομέα των χημικών σε συνεργασία με την αυστριακή OMV.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας των ΗΑΕ διαθέτει δύο εμπορικούς βραχίονες, που δημιουργήθηκαν το 2020: την Adnoc Trading, που εστιάζει στο πετρέλαιο, και την Adnoc Global Trading, κοινοπραξία με τις Eni και OMV, η οποία επικεντρώνεται στα διυλισμένα προϊόντα.

Ο πολυπόθητος μετασχηματισμός της ADNOC ακολουθεί τα βήματα των QatarEnergy και Aramco. Η μετάβαση στις ΑΠΕ επισπεύδει το χρονοδιάγραμμα των κρατικών εταιρειών ενέργειας για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.