Ανυποχώρητες οι αξίες bulk carriers και tankers

Ανυποχώρητες οι αξίες bulk carriers και tankers

244
Ανυποχώρητες οι αξίες bulk carriers και tankers

Οι θετικές εκτιμήσεις για το μέλλον, ο πληθωρισμός αλλά και το περιορισμένο capacity των ναυπηγείων σε παγκόσμιο επίπεδο να αναλάβουν τη ναυπήγηση νέων πλοίων με σύντομο (σε όρους ναυτιλίας) ορίζοντα παράδοσης ωθούν τις αξίες των πλοίων σε υψηλά επίπεδα.

Η εν λόγω εξέλιξη είναι εμφανής από τα στοιχεία που διατίθενται σε εβδομαδιαία βάση στις εκθέσεις των ναυλομεσιτικών εταιρειών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Intermodal, το κόστος ναυπήγησης bulk carriers τύπου Newcastlemax, Capesize, Kamsarmax, Ultramax και Handysize βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του 2023. Επιπλέον, το κόστος ναυπήγησης Capesizes βρίσκεται σε υψηλό πενταετίας και ανέρχεται σε $64,5 εκατ. για ένα πλοίο χωρητικότητας 180.000 dwt.

Στο μέτωπο των δεξαμενόπλοιων, οι αξίες των VLCCs, των Suezmaxes, των Aframaxes και των MR tankers δεν βρίσκονται απλώς σε υψηλό έτους, αλλά σε υψηλό πενταετίας. Ενδεικτικά, το κόστος ναυπήγησης ενός VLCC και ενός MR tanker ανέρχεται σε $127 εκατ. και $47 εκατ. αντίστοιχα.

Επιπλέον, το κόστος ναυπήγησης LNG carriers παραμένει στα υψηλά πενταετίας, ίσο με $265 εκατ., ενώ σε υψηλό πενταετίας βρίσκεται και το κόστος ναυπήγησης LPG carriers ανεξαρτήτως μεγέθους. Ενδεικτικά, η ναυπήγηση ενός LPG carrier μεταφορικής ικανότητας 80.000 κ.μ. συνεπάγεται επένδυση ύψους $92 εκατ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.