H Lomar «επιστρατεύει» ρομπότ για τη μείωση της θαλάσσιας βιορύπανσης

H Lomar «επιστρατεύει» ρομπότ για τη μείωση της θαλάσσιας βιορύπανσης

152
H Lomar «επιστρατεύει» ρομπότ για τη μείωση της θαλάσσιας βιορύπανσης

Στο πλαίσιο μιας κίνησης η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τις έννοιες της συντήρησης του κύτους των πλοίων και της ναυτιλιακής βιωσιμότητας, η ναυτιλιακή εταιρεία Lomar ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την τεχνολογική εταιρεία Alicia Bots Inc. Η εν λόγω συνεργασία αφορά την ενσωμάτωση των τεχνολογικά προηγμένων λύσεων υποβρύχιας επιθεώρησης και καθαρισμού μέσω ρομπότ της Alicia Bots στις πρακτικές ελέγχου βιορύπανσης της Lomar, καθώς και τη δοκιμή νέων πρακτικών, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις προσπάθειες του ναυτιλιακού κλάδου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Ειδικότερα, η Lomar αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη ρομποτική τεχνολογία της Alicia Bots σε έως και 15 πλοία του στόλου της. Η τεχνολογία αυτόνομου καθαρισμού κύτους της Alicia Bots προσφέρει μια βιώσιμη μείωση των επιπέδων βιορύπανσης του κύτους, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου, τα λειτουργικά κόστη και τις ανθρακικές εκπομπές.

Τα μαγνητικά ρομπότ πολλαπλών χρήσεων που έχουν αναπτυχθεί από την Alicia Bots μπορούν να επιχειρούν αυτόνομα ή απομακρυσμένα μέσω ενός καλωδίου πρόσδεσης και έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν υποβρύχιες εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης σε πλοία και άλλες μεταλλικές κατασκευές. Η υιοθέτηση μιας προορατικής προσέγγισης στον υποβρύχιο καθαρισμό του κύτους των πλοίων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και ως εκ τούτου και τις παραγόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αντιρυπαντικών επιστρώσεων. Παράλληλα, μειώνει το κόστος του υποβρύχιου καθαρισμού των πλοίων και αποτρέπει τη μεταφορά χωροκατακτητικών ειδών.

Συνδυάζοντας τη χρήση ρομποτικής με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα εν λόγω ευέλικτα ρομπότ μπορούν, εκτός από τον υποβρύχιο καθαρισμό του κύτους, να χρησιμοποιηθούν και για τον καθαρισμό αμπαριών, την ανίχνευση διάβρωσης, τη συλλογή δεδομένων, καθώς και να αξιοποιηθούν σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

O επενδυτικός βραχίονας της Lomar, lomarlabs, αναμένεται να συμμετάσχει και εκείνος στη συνεργασία, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της ρομποτικής για την υποστήριξη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, και ειδικότερα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης αυτόνομων θαλάσσιων drones από τον ναυτιλιακό κλάδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.