Διαφθορά στην αγορά πετρελαίου: Η περίπτωση της Νιγηρίας

Διαφθορά στην αγορά πετρελαίου: Η περίπτωση της Νιγηρίας

175
Διαφθορά στην αγορά πετρελαίου: Η περίπτωση της Νιγηρίας

Ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου παρουσιάστηκε η πρώην υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας Diezani Alison-Madueke, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες δωροληψίας για την περίοδο την οποία διατέλεσε υπουργός της αφρικανικής χώρας.

Ειδικότερα, η πρώην υπουργός κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε υπό τη μορφή μετρητών, αγαθών πολυτελείας, πτήσεων σε ιδιωτικά αεροσκάφη και χρήσης ακινήτων πολυτελείας στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι της ανάθεσης συμβολαίων πετρελαίου μεταξύ του 2010 και του 2015. Η Diezani Alison-Madueke συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το πέρας της θητείας της ως υπουργός στη Νιγηρία και έκτοτε παραμένει εκεί, αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη υπόθεση αξιωματούχου της Νιγηρίας που διώκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία έτη. Το 2012, ο James Ibori καταδικάστηκε για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) και εξέλαβε ποινή φυλάκισης 13 ετών.

Η Νιγηρία αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής, όμως πλήττεται από συστημική διαφθορά.

Πηγή: Reuters, Arab News

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.