Παγκόσμιο έλλειμμα λιθίου προ των πυλών

Παγκόσμιο έλλειμμα λιθίου προ των πυλών

67
Παγκόσμιο έλλειμμα λιθίου προ των πυλών

Έλλειμμα λιθίου είναι πιθανό να καταγράψει η παγκόσμια αγορά, και μάλιστα σύντομα, καθώς η ζήτηση για το μέταλλο αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Οίκοι ανάλυσης όπως η BMI της Fitch Solutions προβλέπουν έλλειμμα προσφοράς λιθίου έως το 2025, κυρίως λόγω της ακόρεστης ζήτησης της Κίνας. Η έκθεση της BMI αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναμένουμε ετήσια κατά μέσο όρο αύξηση της κινεζικής ζήτησης για λίθιο αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα της τάξεως του 20,3% για τα έτη 2023-2032». Αντιθέτως, η κινεζική προσφορά θα αυξάνεται κατά 6% την ίδια περίοδο.

H παγκόσμια παραγωγή λιθίου διαμορφώθηκε σε 540.000 μετρικούς τόνους το 2021 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Economic Forum, έως το 2030 η ζήτηση θα ξεπεράσει τους 3 εκατ. τόνους.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Bank εκτιμούν ένα πιο μετριοπαθές έλλειμμα προσφοράς λιθίου της τάξεως των 40.000-60.000 τόνων στα τέλη του 2025. Άλλοι αναλυτές αναμένουν μεν έλλειμμα, αλλά όχι τόσο σύντομα, καθώς νέα projects εξόρυξης λιθίου θα παράσχουν στήριξη στη ζήτηση. H Rystad Energy σημειώνει ότι εκατοντάδες τέτοια έργα είναι σε ανάπτυξη, ωστόσο η γεωλογία και ο χρόνος που απαιτούν κάποιες διαδικασίες προκαλούν πονοκεφάλους για τη λειτουργία τους. Tέλος, εκτιμά ότι η προσφορά μεταξύ 2023 και 2024 θα αυξηθεί κατά 30-40% στον δρόμο προς τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.