H Τουρκία, κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού πετρελαίου

H Τουρκία, κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού πετρελαίου

120
H Τουρκία, κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού πετρελαίου

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αλλάξει άρδην τον χάρτη των εμπορευματικών ροών, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να συναντάται στα δεξαμενόπλοια.

Από την έξαρση του πολέμου, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Τουρκία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με δεδομένα της Oceanbolt, με τη γείτονα χώρα να διαδραματίζει τον ρόλο ενός κόμβου διαμετακόμισης για το ρωσικό πετρέλαιο, διευκολύνοντας την παράκαμψη των κυρώσεων.

Αν και η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, η άρνησή της να συμμορφωθεί με τους οικονομικούς αποκλεισμούς που έχει επιβάλει η ΕΕ εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς.

Συγκρίνοντας τον Φεβρουάριο του 2022 με τον Αύγουστο του 2023, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 64%, από τους 2,66 εκατ. τόνους σε 3,4 εκατ. τόνους, ενώ το peak σημειώθηκε τον Ιούνιο στους 5,06 εκατ. τόνους. Οι ροές αργού αυξήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα από τους 2,12 εκατ. τόνους στους 2,38 εκατ. τόνους, ενώ την πιο μεγάλη αύξηση της τάξης του 360% κατέγραψαν τα διυλισμένα προϊόντα: η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές της από 310.000 τόνους τον Φεβρουάριο του 2022 σε 1,41 εκατ. τόνους τον περασμένο Αύγουστο.

Με βάση τα δεδομένα της Oceanbolt, η Τουρκία είναι ο τρίτος κορυφαίος προορισμός για το πετρέλαιο και τα προϊόντα αυτού της Ρωσίας μετά τις Ινδία και Κίνα με το Novorossisyk να αποτελεί τον κορυφαίο λιμένα εξαγωγών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.