Μ. Τραυλού: «Η ελληνική ναυτιλία, βασικός άξονας ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας»

Μ. Τραυλού: «Η ελληνική ναυτιλία, βασικός άξονας ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας»

234
Μ. Τραυλού: «Η ελληνική ναυτιλία, βασικός άξονας ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας»

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ελληνική επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα.

Πέραν της σύσφιξης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, η επίσκεψη είχε και επιχειρηματική «χροιά», καθώς η ινδική επενδυτική κοινότητα εξερευνά τις προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός.

Ωστόσο, η σύσφιξη διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων δεν συνιστούν ανεξάρτητες προτεραιότητες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνας Τραυλού. «Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας παρουσιάζει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τις διεθνείς προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών των δύο χωρών».

Την ίδια ώρα, η κ. Τραυλού εστιάζει στον καθοριστικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η ελληνική ναυτιλία στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών. «Η ελληνική ναυτιλία ως ηγέτιδα δύναμη στη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό άξονα για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας».

Άλλωστε, Ελλάδα και Ινδία φαίνεται να επιθυμούν η πρώτη να καταστεί πύλη για την είσοδο των εξαγωγών της δεύτερης στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήσεις της Ινδίας διερευνούν επενδύσεις σε λιμένες της Ελλάδας. «Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Ινδίας να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά και να επενδύσει σε άλλα ελληνικά λιμάνια, προκειμένου να δημιουργήσει πύλες εισόδου των εξαγωγών της προς την Ευρώπη, αλλά και να δημιουργήσει μεταποιητικές αλυσίδες συναρμολόγησης στη χώρα μας, ώστε το τελικό προϊόν να αποκτά ευρωπαϊκό διαβατήριο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

«Σαφώς η Ελλάδα ενδείκνυται γεωπολιτικά και μπορεί να γίνει η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη. Θεωρώ, αμοιβαία επωφελή και καλή πρακτική να ακολουθήσει η Ινδία τον ίδιο επιτυχημένο και ασφαλή δρόμο μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη, όπως άλλωστε επέλεξε πριν χρόνια η Κίνα με την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά» προσθέτει ο κ. Κορκίδης.

Πηγή: EEE, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.