Η αλιεία μηδενικών εκπομπών, ένα βήμα πιο κοντά για τη Νορβηγία

Η αλιεία μηδενικών εκπομπών, ένα βήμα πιο κοντά για τη Νορβηγία

69
Η αλιεία μηδενικών εκπομπών, ένα βήμα πιο κοντά για τη Νορβηγία
Φωτό: Ulstein Design & Solutions

H νορβηγική εταιρεία Bluewild συνεργάστηκε με το ναυπηγείο Westcon και την εταιρεία σχεδιασμού πλοίων Ulstein Design & Solutions πάνω σε ένα από τα πλέον καινοτόμα ναυπηγικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια στη Νορβηγία και αφορούν τον κλάδο της αλιείας.

Το νεότευκτο πλοίο με την ονομασία «Ecofive» αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους και θα διαθέτει ένα πλήθος φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, οι οποίες θα εξασφαλίζουν βελτιωμένη επιχειρησιακή απόδοση, παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

Ανάμεσα στις καινοτόμες λύσεις που θα διαθέτει το «Ecofive» περιλαμβάνονται ένας βελτιωμένος σχεδιασμός κύτους, ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης με ένα πακέτο μπαταριών 1.300 κιλοβατώρων, ηλεκτρικά βαρούλκα, ολοκληρωμένα συστήματα ανάκτησης θερμότητας, καθώς και ένα πρωτοποριακό σύστημα για την καλύτερη διαχείριση των ψαριών, αυξάνοντας έτσι και την ποιότητα της παραγόμενης πρώτης ύλης.

Οι πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις του «Ecofive» θα του δίνουν τη δυνατότητα να επιχειρεί διαθέτοντας χαμηλή μέση κατανάλωση καυσίμου και χαμηλά επίπεδα παραγόμενων εκπομπών. Συγκεκριμένα, όταν το πλοίο θα ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα, θα μπορεί να επιτύχει μείωση των παραγόμενων εκπομπών CO₂ έως και κατά 40%, καθώς και μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου έως και κατά 70%. Τέλος, χάρη στο σύστημα καλύτερης διαχείρισης των ψαριών, θα μηδενίζονται οι εκπομπές των υπολειμματικών πρώτων υλών από τα αλιεύματα, κάτι που παράλληλα μπορεί να τριπλασιάσει και την ποσότητα της πρώτης ύλης που θα παραδίδεται στη στεριά, η οποία θα είναι κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.