Παραγγελίες πλοίων: Το «τρόπαιο» στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία

Παραγγελίες πλοίων: Το «τρόπαιο» στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία

116
Παραγγελίες πλοίων: Το «τρόπαιο» στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία

Δυναμική παραμένει η κόντρα μεταξύ νοτιοκορεατικών και κινεζικών ναυπηγείων ως προς την εξασφάλιση νέων παραγγελιών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας αναρριχήθηκαν στην κορυφή τον Ιούλιο, εξασφαλίζοντας παραγγελίες για τη ναυπήγηση 29 πλοίων. Πρόκειται για την πρώτη φορά εντός των τελευταίων πέντε μηνών που τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία εξασφάλισαν περισσότερες παραγγελίες έναντι των κινεζικών.

Ειδικότερα, τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία εξασφάλισαν παραγγελίες για πλοία χωρητικότητας 1,46 εκατ. CGTs, δηλαδή το 44% των παραγγελιών που τοποθετήθηκαν παγκοσμίως τον Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση οι παραγγελίες ‒σε παγκόσμια κλίμακα‒ κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 22%.

Παράλληλα, η Κίνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με τα ναυπηγεία της να εξασφαλίζουν παραγγελίες για τη ναυπήγηση 48 πλοίων, χωρητικότητας 1,13 εκατ. CGTs (34% των παγκόσμιων παραγγελιών σε όρους χωρητικότητας).

Ωστόσο, οι εκκρεμείς παραγγελίες των κινεζικών ναυπηγείων (backlog) βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των νοτιοκορεατικών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το backlog ανέρχεται σε 117,77 εκατ. CGTs, εκ των οποίων τα 55,35 εκατ. αφορούν παραγγελίες σε κινεζικά ναυπηγεία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.