«FSO Safer»: Επιτυχής ο «αφοπλισμός» της περιβαλλοντικής βόμβας

«FSO Safer»: Επιτυχής ο «αφοπλισμός» της περιβαλλοντικής βόμβας

233
«FSO Safer»: Επιτυχής ο «αφοπλισμός» της περιβαλλοντικής βόμβας

Μία περιπέτεια πολλών μηνών έφτασε πρόσφατα στο τέλος της, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης του φορτίου πετρελαίου που ήταν φορτωμένο στο supertanker «FSO Safer».

Ειδικότερα, βάσει σχετικής ανακοίνωσης, με την επιτυχή μεταφορά του πετρελαίου αποφεύχθηκε μια εκ των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών καταστροφών στα ανοικτά των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο δεξαμενόπλοιο περιέχονταν πάνω από 1 εκατ. βαρέλια αργού, τα οποία μεταφέρθηκαν στο «Yemen» μέσω ship-to-ship μεταφοράς. Η εν λόγω επιχείρηση ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου του 2023 έπειτα από σχεδιασμό και προσπάθειες πολλών ετών.

Ο Achim Steiner, Administrator του UNDP, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η άμεση απειλή μιας πετρελαιοκηλίδας έχει αποτραπεί»

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης για το «FSO Safer» περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός συστήματος πρόσδεσης στο «Yemen», ώστε να παραμείνει στη θέση του, ενώ το «FSO Safer» θα ρυμουλκηθεί τελικά σε ναυπηγείο και θα διαλυθεί.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει συνολικό κόστος άνω των $140 εκατ., ενώ απαιτούνται ακόμη περίπου $20 εκατ. για την ολοκλήρωσή του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.