Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου

465
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου
Άποψη του μεσαιωνικού κάστρου της Χίου.

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Δρωμένων Χίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει από 26/08/2023 έως 22/09/2023, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου. Το φετινό πολιτιστικό φεστιβάλ θα έχει ως τίτλο: «Στον Πολιτισμό του Αύριο με την Αύρα του Χθες».

Το πρόγραμμα του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις 11 Ιουλίου 2023, στο ξενοδοχείο Athens Marriott.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος έδωσε την σκυτάλη στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Παππά, που με τη σειρά του προσέφερε τιμητικές πλακέτες στους συντελεστές του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ: Γιάννη Μετζικώφ, Αντώνη Λουδάρο, Ειρήνη Νικολοπούλου, και Λάσκαρη Βαλαμβάνη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απεύθυναν οι: Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθ. Μαρία Λεκάκου, ο διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β.Μ. Θεοχαράκη, θεωρητικός και κριτικός της τέχνης, κ. Τάκης Μαυρωτάς, ο Μιχάλης Μόσχος, η Υρώ Μανέ, η παραολυμπιονίκης Κέλλυ Λουφάκη, ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης και η πρέσβειρα γαστρονομίας Β. Αιγαίου, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη ενώ επιστολή απέστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.

Με τη διοργάνωση του δεύτερου συνεχόμενου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στοχεύει στην καθιέρωση της Χίου ως σημαντικό προορισμό πολιτιστικού τουρισμού λειτουργώντας με σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού.

Παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου:

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 | 6.00 μμ

Ξενοδοχείο SeaView, Καρφάς, Χίος

✓Το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ ξεκινά με ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, τον Ημιμαραθώνιο της Χίου με την συμμετοχή αθλητών, παιδιών και για πρώτη φορά και ΑΜΕΑ. Το Φεστιβάλ στο πλαίσιο της κοινωνικής ενότητας υποστηρίζει δράσεις και συμπεριλαμβάνει αθλητές με δεξιότητες ζωής. Οργανώνει εκδήλωση με βιωματικές ομιλίες αθλητών που χάρη στον αθλητισμό ξεπέρασαν τις δυσκολίες της ζωής τους. Των αθλητικών εκδηλώσεων ηγείται η παραολυμπιονίκης της ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη.

Κυριακή 27 Αυγούστου2023|8.00πμ

✓Ημιμαραθώνιος Χίου

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 | 7.30 μμ

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

✓Προβολή του ντοκιμαντέρ της WCA για την καταστροφή της Χίου.

✓Ομιλία του Μιχαήλ Μόσχου, M.A., M.Phil. (Columbia), Director, The London Hellenic Prize.

✓Ομιλία της Δρ. Ιόλης Βιγγοπούλου, Ερευνήτριας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συνεργάτης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδου, με θέμα “Η Χίος των Ευρωπαίων περιηγητών :ο χώρος, οι άνθρωποι, τα μνημεία (16ος-19οςαιώνας)”. Συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 | 8.00 μμ

Κάστρο Βολισσού

Μουσική βραδιά |“Η ΑΡΧΗ: Φλόγα ζωντανή”|

✓Μουσική βραδιά με τους Μάνο Βασιλάκη και Νίκο Ισίδωρο σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον υπό το φως των πυρσών με διαδραστική κινησιολογία και μονολόγους σε χορογραφία της Μαργαρίτας Καμαράτου.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 |7.30μμ

Λιμάνι Λημνιών

✓ “ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ: Το καλοκαίρι μένει εδώ”: Γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χιώτικους χορευτικούς συλλόγους με τους μουσικούς Γιάννη και Κυριάκο Κυριακόπουλο και Θωμά Παραδείση.

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 | 9.00 μμ

Ιχθυόσκαλα Χίου

✓Συναυλία Παντελή Θαλασσινού με θέα τα τείχη του Μεσαιωνικού Κάστρου της Χίου.

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 | 7.30 μμ

Χαμηδιέ Τζαμί του Φρουρίου

✓Εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του καταξιωμένου εκλιπόντος Χιώτη ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη στο Χαμηδιέ Τζαμί του Φρουρίου.

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 | 9.00 μμ

“Καστρομηνάς”, Χίος

✓Μουσική παράσταση “Στα κάστρα απάνω” με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακόπουλου με τους Υρώ Μάνε, Θοδωρή Βουτσικάκη.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 | 10.30πμ

✓Θαλάσσιος γύρος της Χίου με φουσκωτά σκάφη.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 | 6.30μμ

Πυργί, Μουσείο Μαστίχας, Αρμόλια, Βέσσα, Πυργί

✓Ποδηλατικός γύρος των μεσαιωνικών χωριών με τη συμμέτοχη 10 ποδηλατιστών της Cocomat και τον σύλλογο ποδηλατιστών Χίου.

✓Βραβεύσεις και παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία στο Πυργί.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 | 10.30 πμ

Ολύμποι, Μεστά

✓Κυνήγι του θησαυρού στους Ολύμπους. Συνδιοργάνωση με το Σώμα Προσκόπων. ✓Μεσαιωνικό παζάρι στα Μεστά με ντόπια προϊόντα και εκδήλωση χιώτικης γαστρονομίας με Χιώτισσες μαγείρισσες και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 | 8.30 μμ

Πλατεία του Κάστρου

✓”Τα Νιάτα είναι το Μέλλον”. Παρουσιάζει η Σταματίνα Τσιμτσιλή “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” Μουσική Δημήτρη Φέσσα και χορογραφία Μαργαρίτας Καμαράτου, Davide Picci- κιθάρα, Μπράβου Σοφία-φλάουτο, Ισίδωρος Βούκουνας-κλαρινέτο, Good Job Nicky unplugged.

-Εκδηλώσεις  στον Κάμπο Χίου, στο αναπαλαιωμένο από την οικογένεια Ν. Βαφειά και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Βενετσιάνικο Castelli. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 | 7.30 μμ

Castelli, Κάμπος Χίου

✓Χαιρετισμός και ομιλία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο.

✓Ομιλία του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, καθηγητή γλωσσολογίας, πρ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο των Αρσακείων Σχολείων, με θέμα: “Αδαμάντιος Κοραής…Ο πρώτος «γλωσσολόγος» της Νεότερης Ελλάδας”.

✓Ομιλία του διευθυντή του εικαστικού τμήματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, θεωρητικού και κριτικού τέχνης Τάκη Μαυρωτά με θέμα: “Η ιστορία του παρελθόντος και η μνήμη του μέλλοντος, όπως εκφράζονται στη ζωγραφική του Delacroix”.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 | 7.30 μμ

Castelli, Κάμπος Χίου

✓“Greek Islands”. Το χθες και το αύριο των ελληνικών νησιών. Ομιλία του επιχειρηματία, συγγραφέα και συλλέκτη έργων τέχνης Χρύσανθου Πανά.

✓Μουσική βραδιά με την Νινέτα Βαφειά στο πιάνο, την υψίφωνο της Ε.Λ.Σ. Έλενα Κελεσίδου και τον Γιώργο Ντάβλα.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 | 7.30 μμ

Castelli, Κάμπος Χίου

✓Χαιρετισμός από τον Βρετανό  Πρέσβη κ. Matthew Lodge.

✓Εισαγωγική ομιλία του Μιχαήλ Μόσχου, M.A.,M. Phil. (Columbia), Director, The London Hellenic Prize.

✓Ομιλία του Roderick Beaton, Καθηγητή της Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College στο Λονδίνο. Επίτιμος Έλληνας πολίτης, Ταξιάρχης του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Τίτλος ομιλίας: Από την Καταστροφή της Χίου μέχρι την Ναυμαχία του Ναυαρίνου: η προσφορά του Φιλελληνισμού στον Αγώνα των Ελλήνων (1822–1827).

✓Μουσικός επίλογος με την υψίφωνο Ανδριάννα Νεαμονίτη και σολίστ τους Νίκο Μαχαίρα και Εβελίνα Μανιατοπούλου.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 | 7.30 μμ

Castelli, Κάμπος Χίου

✓Ομιλία της Έλενας Ματθαιοπούλου, Associate Editor of Opera Now magazine, UK, αρθρογράφου για θέματα όπερας και μουσικής, συγγραφέα, με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση στη Μουσική και την Όπερα». Η ομιλία εστιάζεται στην έντονη επιρροή των σφαγών της Χίου και του Μεσολογγίου σε μεγάλους δυτικούς συνθέτες. Θα περιέχει αποσπάσματα από την Όπερα του Ροσσίνι «Η Πολιορκία της Κορίνθου», την Καντάτα του Εκτώρ Μπερλιόζ «Η Ελληνική Επανάσταση» και τις Όπερες «Μάρκος Μπότσαρης» και «κυρά –Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ.

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 | 7.30 μμ

Περιβόλι, Κάμπος Χίου

✓Ομιλία του Γιάννη Μετζικώφ ζωγράφου, ενδυματολόγου και σκηνογράφου με τίτλο «Αναζητώντας μέσα στις εποχές την εύνοια της ομορφιάς στις όψεις των ανθρώπων».

✓Ομιλία της Μάγιας Τσόκλη με θέμα «Η Χίος όπως την θυμάμαι»

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

✓Εκδήλωση “Στο κέντρο της γνώσης της Περιφέρειας. Επιβραβεύοντας την γνώση για την Χίο”. Συνδιοργάνωση Περιφέρεια-Κοσμητεία Σχολής Επιστημών της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

unnamed

ΠΗΓΗ: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.