Κύμα παραγγελιών και το καλοκαίρι

Κύμα παραγγελιών και το καλοκαίρι

318
Κύμα παραγγελιών και το καλοκαίρι

Έντονη ήταν η δραστηριότητα στις παραγγελίες πλοίων που έλαβαν χώρα την εβδομάδα με πέρας την 30ή Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι η καλοκαιρινή περίοδος κορυφώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ναυλομεσιτικών Intermodal και Allied, 31 παραγγελίες νεότευκτων τοποθετήθηκαν την εβδομάδα αυτή, ενώ ο αριθμός εκείνων που ενδέχεται να ναυπηγηθούν αργότερα, μετά την ενεργοποίηση option από τους πλοιοκτήτες, ανέρχεται σε δώδεκα.

Τα δεξαμενόπλοια φαίνεται να κρατούν τα σκήπτρα στις παραγγελίες, δεδομένης της καλής ναυλαγοράς, με την Allied να αναμένει ότι η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον.

Ειδικότερα, η ελληνικών συμφερόντων Transpetrol τοποθέτησε παραγγελία για δύο tankers χωρητικότητας 115.000 dwt στην Hyundai Vinashin στο Βιετνάμ έναντι $68,6 εκατ. το καθένα, με την παράδοσή τους να αναμένεται το 2026 και τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει option για ακόμα δύο δεξαμενόπλοια. Παράλληλα, η ελβετική Advantage Tankers τοποθέτησε παραγγελία για δύο tankers χωρητικότητας 157.000 dwt στην Ιαπωνία έναντι $85 εκατ. το καθένα, με την παράδοσή τους να αναμένεται για το 2025, ενώ η Zodiac Marine παρήγγειλε τέσσερα δεξαμενόπλοια, χωρητικότητας 19.900 dwt, στο ναυπηγείο Fukuoka της Ιαπωνίας, έναντι $30 εκατ. το καθένα και προβλεπόμενη παράδοση το 2024.

Όσον αφορά το orderbook των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, δεδομένης της παρατεταμένης πίεσης που επικρατεί στους ναύλους, η κατάσταση εμφανίζεται πιο νωχελική. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγγελίες που τοποθετήθηκαν ήταν ελληνικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, η TMS Dry τοποθέτησε παραγγελία για δύο bulk carriers χωρητικότητας 82.600 dwt από το Chengxi της Κίνας, έναντι $36 εκατ. το καθένα και με ημερομηνία παράδοσης το 2026, καθώς και τέσσερις για πλοία χωρητικότητας 63.500 dwt από το Nantong.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσο πλησιάζει η κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου, οι δύο ναυλομεσιτικές προβλέπουν μείωση του ρυθμού των νέων παραγγελιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.