337% αύξηση για τις παραγγελίες product tankers

337% αύξηση για τις παραγγελίες product tankers

135
337% αύξηση για τις παραγγελίες product tankers

Η επιμένουσα ανοδική τάση στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων έχει συμβάλει στην αύξηση των παραγγελιών που τοποθετούνται.

Ειδικότερα, σε ανάλυση της BIMCO υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι κατά το α’ εξάμηνο του έτους παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση των παραγγελιών product tankers κατά 337% σε ετήσια βάση, η οποία οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση του λόγου του orderbook προς τον υφιστάμενο στόλο των δεξαμενόπλοιων. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο λόγος του orderbook προς το στόλο ήταν 5,4%, ενώ τον Ιούνιο του 2023 ο λόγος εκτοξεύτηκε σε 9,3%.

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και ιδίως οι κυρώσεις στη Ρωσία με επίκεντρο τα πετρελαϊκά προϊόντα, έχουν συμβάλει στην άνοδο τόσο των ναύλων όσο και της ζήτησης για product tankers, η οποία αποτελεί πιθανότατα άλλη μία αιτία της αύξησης των παραγγελιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το α’ εξάμηνο του 2023 έχουν ήδη παραγγελθεί περισσότερα δεξαμενόπλοια από ό,τι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Σε κάθε περίπτωση, ενώ οι παραγγελίες των MR και LR1 κατέγραψαν σημαντική αύξηση, οι παραγγελίες για LR2 ξεχώρισαν, καθώς τα νέα συμβόλαια ανέρχονται σε 5,6 εκατ. dwt. Μάλιστα ο λόγος του orderbook προς τον στόλο για τον εν λόγω τύπο πλοίου ανέρχεται στο 21,6%.

Τέλος, ο ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, Fillip Gouveia, σημειώνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των δεξαμενόπλοιων είναι τα δεκατρία έτη, ως εκ τούτου η αύξηση των νέων συμβολαίων θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, στην αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου αλλά και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.