«Party is over» για τις πετρελαϊκές εταιρείες

«Party is over» για τις πετρελαϊκές εταιρείες

159
«Party is over» για τις πετρελαϊκές εταιρείες

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τον αντίκτυπό του να είναι έντονος στις αγορές ενέργειας, οι πετρελαϊκές εταιρείες παρουσίασαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη της Shell και της TotalEnergies κατέγραψαν σημαντική μείωση το β’ τρίμηνο του 2023, λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η Shell ανακοίνωσε κέρδη ύψους $5,1 δισ. το β’ τρίμηνο, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη $5,6 δισ., καταγράφοντας σχεδόν 50% μείωση από το ρεκόρ των $11,5 δισ. που ανακοίνωσε πέρυσι (στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης) και σε σύγκριση με τα $5,5 δισ. την ίδια περίοδο το 2021. Η Total ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της μειώθηκαν στα $5 δισ., σημειώνοντας 49% πτώση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη μείωση στα κέρδη της Shell προήλθε από τη δραστηριότητα με επίκεντρο το LNG, με τα κέρδη του ενεργειακού κολοσσού να μειώνονται σχεδόν κατά 50%, στα $2,5 δισ. από $4,9 δισ. το α’ τρίμηνο του έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και η ExxonMobil, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα κέρδη της κατέγραψαν μείωση το β’ τρίμηνο του 2023 και ανήλθαν σε $7,9 δισ. σε σύγκριση με τα $11,4 δισ. του α’ τριμήνου. Τα κέρδη από την αρχή του έτους ανήλθαν σε $11 δισ. και μειώθηκαν κατά $4,8 δισ. σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022 και κατά $7,6 δισ. σε σχέση με το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, η απότομη πτώση των κερδών των πετρελαϊκών εταιρειών σηματοδοτεί ότι η περίοδος υπέρογκων κερδών της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου πλησιάζει στο τέλος της.

Τέλος, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας συνεργασίες, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.