Αποζημίωση $700.000 της Maersk σε απολυμένο ναυτικό της

Αποζημίωση $700.000 της Maersk σε απολυμένο ναυτικό της

7818
Αποζημίωση $700.000 της Maersk σε απολυμένο ναυτικό της

Η Maersk Line Limited κλήθηκε να καταβάλει περισσότερα από $700.000 και να επαναπροσλάβει ναυτικό της τον οποίο απέλυσε καθώς αυτός είχε αναφέρει ζητήματα ασφάλειας ενός πλοίου της εταιρείας στην ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακή έρευνα κατέδειξε ότι η θυγατρική της Maersk στις ΗΠΑ παρανόμως είχε απολύσει τον υποπλοίαρχο του Safmarine Mafadi, ο οποίος μετά από διαφωνία με τον πλοίαρχο, ανέφερε στην αμερικανική ακτοφυλακή ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του εν λόγω containership. Κατά τον ίδιο το μπλοκ της σωσίβιας λέμβου του πλοίου και ο μηχανισμός απελευθέρωσης ήταν εκτός λειτουργίας, τα μέλη του πληρώματος είχαν στην κατοχή τους αλκοόλ, η αντλία πυρόσβεσης έκτακτης ανάγκης ήταν χαλασμένη κ.α.

Η Maersk αντέδρασε θέτοντας τον αξιωματικό σε διαθεσιμότητα τον Δεκέμβριο του 2020 και στη συνέχεια τον απέλυσε τον Μάρτιο του 2021, με την αιτιολογία ότι προέβη στην καταγγελία χωρίς να ενημερώσει πρώτα την εταιρεία.

Το U.S. Department of Labor’s Occupational Safety and Health Administration (OSHA) διαπίστωσε ότι η απόλυση του ναυτικού από τη Maersk Line παραβίασε τον Seaman’s Protection Act, ο οποίος επιτρέπει στους ναυτικούς να αναφέρουν τις ανησυχίες τους απευθείας στην Ακτοφυλακή, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν οποιαδήποτε πολιτική της εταιρείας που απαιτεί από τους εργαζόμενους να τις αναφέρουν πρώτα στην εταιρεία. Ο εν λόγω νόμος προστατεύει τα δικαιώματα των ναυτικών ναυτολογημένων σε πλοίο σημαίας ΗΠΑ ή σε οποιοδήποτε πλοίο που ανήκει σε Αμερικανό πολίτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.