Πού θα καταλήξουν τα ναυπηγεία Austal;

Πού θα καταλήξουν τα ναυπηγεία Austal;

212
Πού θα καταλήξουν τα ναυπηγεία Austal;

Έντονο είναι το ενδιαφέρον του νοτιοκορεατικού conglomerate Hanwha για την απόκτηση του αυστραλιανού ναυπηγικού ομίλου Austal, ο οποίος διαθέτει πέντε ναυπηγεία σε τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον της Hanwha έχει πυροδοτήσει ράλι στην τιμή της μετοχής της Austal κατά 15% εντός Ιουνίου. Εντός 2023, μάλιστα, η μετοχή καταγράφει κέρδη 29,9%, με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα $960 εκατ. Μεγαλύτερος μέτοχος της Austal είναι η Fortescue Metals.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Financial Review της Αυστραλίας, η Hanwha είναι το μοναδικό ενδιαφερόμενο μέρος εκτός ΗΠΑ, καθώς μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός από την JF Lehman & Company, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τόσο η Cerberus Capital Management όσο και η Arlington Capital Partners.

Η Hanwha προχώρησε πρόσφατα σε μια σημαντική επένδυση στον εγχώριο ναυπηγικό κλάδο, καθώς απέκτησε το 49,3% της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering έναντι $1,5 δισ.

Το ενδιαφέρον για την Austal πάντως έχει ερμηνεία, καθώς οι αναπτυξιακές της προοπτικές είναι μεγάλες. Έχει αναλάβει ήδη την κατασκευή πλοίων επιτήρησης, αξίας $3,2 δισ., την ίδια ώρα που η κόντρα ΗΠΑ και Κίνας έχει ως αποτέλεσμα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί να αυξήσει τη ναυτική του ισχύ με νέα πλοία. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμμαχίας AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, η Αυστραλία θα δαπανήσει $368 δισ. τα επόμενα τριάντα χρόνια για την κατασκευή οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.