Οι Έλληνες που κρατούν τα ηνία στις παραγγελίες

Οι Έλληνες που κρατούν τα ηνία στις παραγγελίες

3337
Οι Έλληνες που κρατούν τα ηνία στις παραγγελίες

Σημαντικές διαφαίνονται οι επενδύσεις στις οποίες έχουν προβεί οι Έλληνες πλοιοκτήτες εντός του 2023. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Lloyd’s List, οι Έλληνες πλοιοκτήτες τοποθέτησαν παραγγελίες για τη ναυπήγηση 74 πλοίων χωρητικότητας 5,2 εκατ. gt την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα επίπεδα συνιστούν αύξηση περίπου 80% ‒σε όρους gt‒ έναντι των επενδύσεων στις οποίες είχαν προβεί οι Έλληνες την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Στο επίκεντρο των παραγγελιών βρίσκονται τα δεξαμενόπλοια, τόσο τα πετρελαιοφόρα όσο και εκείνα μεταφοράς πετρελαϊκών παραγώγων. Τριάντα οκτώ δεξαμενόπλοια παρήγγειλαν οι Έλληνες το 2023, έναντι μόλις έξι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Lloyd’s List, το γεγονός ότι οι αξίες των δεξαμενόπλοιων στη second-hand αγορά που καθιστά ελκυστική την πώλησή τους με αποτέλεσμα οι Έλληνες πλοιοκτήτες να στρέφονται στις παραγγελίες.

Όσον αφορά ευρύτερα τις ελληνικές επενδύσεις, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παρήγγειλαν 14 bulk carriers και 13 gas carriers μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου φέτος.

Οι Έλληνες που κρατούν τα ηνία

Λαμβάνοντας υπόψη το orderbook των ελληνικών συμφερόντων εταιρειών, στην πρώτη θέση βρίσκονται αθροιστικά οι εταιρείες του Ομίλου Μαρινάκη, με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη. Πιο συγκεκριμένα, οι θυγατρικές του έχουν orderbook 29 πλοίων, χωρητικότητας 2,1 εκατ. gt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Lloyd’s List, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Όμιλος Αγγελικούση, με επικεφαλής την κ. Μαρία Αγγελικούση, με orderbook που απαρτίζεται από 14 LNG carriers, τέσσερα Suezmaxes κατανάλωσης διπλού καυσίμου, με την επιλογή για τη ναυπήγηση επιπλέον τεσσάρων.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Όμιλος Προκοπίου, με παραγγελίες αποκλειστικά για τη ναυπήγηση 12 LNG carriers. Στα LNG carriers έχουν εστιάσει τόσο ο Όμιλος Μαρινάκη όσο και ο Όμιλος Αγγελικούση, αλλά σημαντικό ενδιαφέρον έχει δείξει και ο κ. Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής του Ομίλου Οικονόμου, το orderbook του οποίου τον τοποθετεί στην τέταρτη θέση της λίστας.

Στην πέμπτη θέση της κατάταξης βρίσκεται ο Όμιλος Navios, σύμφωνα με τη Llody’s List, με επικεφαλής την κ. Αγγελική Φράγκου, ενώ στην έκτη θέση ο Όμιλος Τσάκου. Τέλος, σύμφωνα με τη Lloyd’s List, τη δεκάδα στην κατάταξη των Ελλήνων με το μεγαλύτερο orderbook κλείνουν οι Evalend Shipping, Danaos, Thenamaris και Metrostar.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση της Lloyd’s List εδώ.

Πηγή: Lloyd’s List

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.