Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κλείνει το μάτι στον Πούτιν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κλείνει το μάτι στον Πούτιν

84
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κλείνει το μάτι στον Πούτιν

Συνεχίζεται η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, μετά και τις δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν για «στενότερη στρατηγική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών.

Με αφορμή την επέτειο για την εθνική εορτή της Ρωσίας, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε για «απόλυτη στήριξη» προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το κρατικό μέσο KCNA της Βόρειας Κορέας.

Χωρίς να αναφερθεί ρητά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, στο τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο πρόεδρο, εξέφρασε μεταξύ άλλων την «αλληλεγγύη» του προς τον ρωσικό λαό, ο οποίος «μάχεται για την εθνική του κυριαρχία».

«Η δικαιοσύνη πρόκειται να κερδίσει και ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να προσθέτει ένδοξες στιγμές στη νικηφόρα ιστορία του» ήταν μερικά από τα λόγια στήριξης του Βορειοκορεάτη ηγεμόνα.

Φυσικά, για την Πιονγιάνγκ αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία δημοσιοποίησης της αντίθεσής της προς την ηγεμονική πολιτική της Δύσης. Κύριος εκφραστής της πολιτικής αυτής, σύμφωνα πάντα με τη Βόρεια Κορέα, είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες μαζί με τους συμμάχους τους ευθύνονται εξ ολοκλήρου για την έξαρση του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Όπως έγινε γνωστό από το πρακτορείο Reuters, τον περασμένο Μάρτιο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστήριξαν πως διαθέτουν στην κατοχή τους αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας ανάμεσα σε Μόσχα και Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Ρωσία επιχείρησε την εξασφάλιση πολεμικού υλικού από την ασιατική χώρα, με αντάλλαγμα την παροχή τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών. Υπενθυμίζεται ότι, από το 2022, η Βόρεια Κορέα ταλανίζεται από μια μεγάλη επισιτιστική κρίση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στηρίζουν τη Βόρεια Κορέα στο θέμα των πυρηνικών. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2022 άσκησαν βέτο στην περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων προς τη Βόρεια Κορέα, εξαιτίας της αδυναμίας συμμόρφωσής της όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των βαλλιστικών πυραύλων. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια περιορισμού της εν λόγω χώρας στην κατασκευή πυρηνικών χρονολογείται από το 2006.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το γεγονός κατακρίθηκε έντονα από την Ουάσιγκτον. Αξιωματούχος των ΗΠΑ έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας και δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας παράλληλα πως η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχει πλέον λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.