Νέα αύξηση των τελών διέλευσης πλοίων από Βόσπορο και Δαρδανέλια

Νέα αύξηση των τελών διέλευσης πλοίων από Βόσπορο και Δαρδανέλια

229
Νέα αύξηση των τελών διέλευσης πλοίων από Βόσπορο και Δαρδανέλια

Την προς τα άνω αναθεώρηση των τελών διέλευσης πλοίων από τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια αποφάσισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Abdulkadir Uraloğlu

Με ισχύ από την 1η Ιουλίου τα τέλη διέλευσης θα ανέρχονται σε $4,42/τόνο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των τελών. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο κάνει λόγο για μια κίνηση που στόχο έχει την ενίσχυση των εσόδων από ξένο συνάλλαγμα στη χώρα, ιδιαίτερα μετά την ελεύθερη πτώση της λίρας.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος η Τουρκία είχε επίσης αυξήσει τα τέλη διέλευσης αυτή τη φορά στα $4,08/τόνο.  Ήταν η πρώτη αύξηση εδώ και 39 χρόνια, καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς που περιγράφονται στη Συνθήκη του Μοντρέ, από το 1983 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022, τα τέλη διέλευσης από τα τουρκικά στενά υπολογίζονταν με συντελεστή $0,8063/τόνο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΝΜΑ το περασμένο έτος ανέφερε ότι «η υπέρμετρη αύξηση, που αγγίζει το 400% από τις 07.10.2022 στα τέλη διέλευσης πλοίων από τον Βόσπορο, αυτονόητα δημιουργεί τεράστια προβλήματα διαχείρισης στα ήδη ναυλωμένα και συμφωνημένα ναύλα αλλά και στα υπό ναύλωση πλοία και ειδικά στα πλοία της shortsea ναυτιλίας, που πραγματοποιούν ιδιαίτερα συχνές διελεύσεις».

Φωτό: Oleksandr Pidvalnyi/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.