Απολογισμός ευθυνών για σύγκρουση πολεμικού πλοίου με δεξαμενόπλοιο

Απολογισμός ευθυνών για σύγκρουση πολεμικού πλοίου με δεξαμενόπλοιο

16348
Απολογισμός ευθυνών για σύγκρουση πολεμικού πλοίου με δεξαμενόπλοιο

Ένοχος κρίθηκε αξιωματικός του νορβηγικού Ναυτικού για τη σύγκρουση πολεμικού πλοίου και πετρελαιοφόρου, με την ποινή που του επιβλήθηκε να είναι δύο μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Πρόκειται για την υπόθεση σύγκρουσης του Helge Ingstad, στο οποίο ο εν λόγω αξιωματικός υπηρετούσε ως αξιωματικός γέφυρας, το οποίο υπέστη ζημιές ύψους περίπου $1,24 δισ., μετά από τη σύγκρουσή του με πλήρως έμφορτο δεξαμενόπλοιο το 2018 κοντά σε τερματικό στη Βόρεια Θάλασσα. Η σύγκρουση οδήγησε σε σημαντικές ζημιές του πολεμικού πλοίου ενώ το πετρελαιοφόρο υπέστη περιορισμένες ζημιές.

Όπως επισημαίνει το Reuters, o κατηγορούμενος είχε δηλώσει αθώος έναντι των κατηγοριών αμέλειας που είχαν εξαπολυθεί εναντίον του. Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, ο κατηγορούμενος θεωρεί άδικο να επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για το ατύχημα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά το ατύχημα έφερε στο φως επικοινωνίας των δύο πλοίων, κατά τις οποίες το πετρελαιοφόρο ζητούσε από το πολεμικό πλοίο να αλλάξει πορεία προς αποφυγή σύγκρουσης. Το πολεμικό πλοίο αρνήθηκε λόγω ανησυχίας προσάραξης σε περίπτωση μετατόπισής του προς ρηχότερα ύδατα.

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο συμβάν κατέδειξε κενά ασφάλειας για το νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό, σε επίπεδο εκπαίδευσης και συστημάτων αξιολόγησης κινδύνου. Το υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 10 εκατ. κορόνων.

($1=10.4882 νορβηγικές κορώνες)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.