Πειρατεία στα ασιατικά ύδατα: Αυξημένος κίνδυνος στη σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας

Πειρατεία στα ασιατικά ύδατα: Αυξημένος κίνδυνος στη σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας

188
Πειρατεία στα ασιατικά ύδατα: Αυξημένος κίνδυνος στη σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας

Το ενδεχόμενο να καταγραφεί αύξηση στα περιστατικά πειρατείας λόγω της επικρατούσας παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας εξετάζουν εμπειρογνώμονες, με τα ασιατικά ύδατα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Chairman του Recaap ISC (Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia Information Sharing Centre), ναύαρχος Artemio M. Abu, υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Σιγκαπούρη, την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών στη ναυτιλία όπως η ανταλλαγή πληροφοριών και η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Όπως σημειώνουν οι The Straits Times, ο ναύαρχος ανέφερε πως έχει καταγραφεί ετήσια άνοδος 9% στα περιστατικά ένοπλων πειρατικών επιθέσεων εναντίον πλοίων το α’ τρίμηνο του 2023. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, 25 τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα στην Ασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά στα Στενά της Σιγκαπούρης παρέμειναν σε ίδια επίπεδα ετησίως το α’ τρίμηνο του 2023 (18). Ωστόσο, τα εν λόγω επίπεδα δεν προκαλούν αισιοδοξία, δεδομένου ότι το 2022 κατεγράφη υψηλό επτά ετών με 55 περιστατικά. Συνήθως, οι δράστες επιλέγουν να στοχεύσουν bulk carriers και δεξαμενόπλοια, λόγω της χαμηλότερης ταχύτητας με την οποία πλέουν.

Τα Στενά της Σιγκαπούρης παρέχουν και άλλα οφέλη για τους δράστες, ανέφεραν εκπρόσωποι της ΒΙΜCO και της INTERTANKO, κατά τη συμμετοχή τους στο συνέδριο. Ειδικότερα, έχουν την ευκαιρία να κρυφτούν ανάμεσα σε αλιευτικά σκάφη, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τόσο την αποτελεσματική πρόληψη όσο και τον εντοπισμό τους μετά τις επιθέσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.