Το πρώτο φορτίο αμμωνίας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος της Σ. Αραβίας

Το πρώτο φορτίο αμμωνίας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος της Σ. Αραβίας

76
Το πρώτο φορτίο αμμωνίας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος της Σ. Αραβίας

Οι πρωτοβουλίες με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να εντείνονται, με τους κολοσσούς της αγοράς ενέργειας να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, το πρώτο φορτίο αμμωνίας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος της Σαουδικής Αραβίας απεστάλη στην Ιαπωνία, ένα ορόσημο που συνιστά το απότοκο συνεργασίας τριών εταιρειών, και δη της Saudi Aramco, της Sabic, της Aramco Trading Company, της Mitsui O.S.K. Lines, της Fuji Oil Company (FOC) αλλά και της Japan Oil Engineering (JOE).

Η Sabic Agri-Nutrients, αξιοποιώντας πρώτη ύλη της Saudi Aramco, παρήγαγε τη μεταφερόμενη αμμωνία, η οποία πωλήθηκε από την Aramco Trading Company στην FOC. Τη μεταφορά του φορτίου στην Ιαπωνία πραγματοποίησε η MOL, ενώ η JOE προσέφερε τεχνική υποστήριξη για την αξιοποίηση της αμμωνίας στο διυλιστήριο Sodegaura.

Η Ιαπωνία προσβλέπει σε αύξηση της αξιοποίησης αμμωνίας για την παραγωγή ενέργειας και την πρόωση πλοίων, καθώς διερευνά τις επιλογές της με φόντο τους στόχους απανθρακοποίησης που έχει θέσει με ορίζοντα το 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.