Ικανοποίηση με αστερίσκους των ευρωπαϊκών λιμένων για το ETS

Ικανοποίηση με αστερίσκους των ευρωπαϊκών λιμένων για το ETS

85
Ικανοποίηση με αστερίσκους των ευρωπαϊκών λιμένων για το ETS

Mε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων (ESPO) χαιρετίζει τη συμπερίληψη της ναυτιλίας στο EU ETS ως μέρος της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας, ωστόσο υπογραμμίζει ότι το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του ETS θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρακάμψεις λιμένων.

O ESPO εκφράζει ανοικτά την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την καταβολή του ETS, ίσως προσθέσουν μια λιμενική προσέγγιση εκτός ΕΕ ή αλλάξουν τα δρομολόγια των πλοίων τους. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τέτοιου είδους φαινόμενα αποτελούν απειλή για την αξιοπιστία του EU ETS για τη ναυτιλία. Την ίδια ώρα, τα πιο μακρινά ταξίδια θα αυξήσουν τις εκπομπές των πλοίων, ενώ εν τέλει η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους θα αποτύχει. Παράλληλα, κατά τον ESPO, η παράκαμψη συγκεκριμένων λιμένων εντός ΕΕ θα υπονομεύσει τη δραστηριότητά τους και τη λειτουργία τους ως κόμβων μεταφοράς.

Τέλος, ο ESPO ζητεί τη στρατηγική χρήση των εσόδων από το EU ETS, όπου η απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακικές εκπομπές θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε πράσινες υποδομές ανεφοδιασμού και επαναφόρτισης στους λιμένες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.