Ουκρανία: Πολλαπλές προκλήσεις για τις εξαγωγές σιτηρών

Ουκρανία: Πολλαπλές προκλήσεις για τις εξαγωγές σιτηρών

117
Ουκρανία: Πολλαπλές προκλήσεις για τις εξαγωγές σιτηρών

Ξανάρχισαν οι επιθεωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία έπειτα από παύση τους που απειλούσε να κλείσει τον διάδρομο μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το RIA, επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή στην αποτυχία της Ουκρανίας να τηρήσει τις συμφωνημένες διαδικασίες, αλλά σημείωσε ότι το ζήτημα λύθηκε.

Ο Πιότρ Ιλίσιοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τις διεθνείς οργανώσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο RIA ότι η διέλευση πλοίων με σιτηρά εξαρτάται τόσο από τον καιρό όσο και από το πόσο πιστά τηρούν τις διαδικασίες.

Ακόμη παραμένει ασαφές αν η συμφωνία για τα σιτηρά, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο, θα ανανεωθεί, καθώς η Ρωσία διαμαρτύρεται ότι δεν τηρείται άλλη συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Παράλληλα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία –όλες συνορεύουν με την Ουκρανία– απαγόρευσαν πρόσφατα τις εισαγωγές σιταριού, ελαίων και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εκπρόσωπό της να σημειώνει πως η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου μέτρα που λαμβάνονται μονομερώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε προσωρινά τους δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 στην προσπάθεια να επιτρέψει σε μία χώρα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Καθώς τα ουκρανικά προϊόντα συχνά δεν επανεξάγονται, τα υπουργεία στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία υποστηρίζουν πως οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσανάλογο ανταγωνισμό από τις αδασμολόγητες εισαγωγές.

Η Σλοβακία απαγόρευσε την πώληση ουκρανικού σιταριού ως τροφίμου και ζωοτροφής επικαλούμενη ανησυχίες για φερόμενη παρουσία φυτοφαρμάκων στα προϊόντα αυτά.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία δήλωσαν πως αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη γειτονική Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσουν τον εγχώριο αγροτικό τομέα μετά την πτώση των τιμών που προκάλεσε η αύξηση της προσφοράς σε όλη την περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.