Oι τιμές σιδηρομεταλλεύματος στους ρυθμούς της κινεζικής ζήτησης

Oι τιμές σιδηρομεταλλεύματος στους ρυθμούς της κινεζικής ζήτησης

84
Oι τιμές σιδηρομεταλλεύματος στους ρυθμούς της κινεζικής ζήτησης

Πτώση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος της τάξεως του 28% έως το τέλος του 2023 βλέπει η Morgan Stanley, λαμβάνοντας ως δεδομένο την πτώση της κινεζικής ζήτησης και παραγωγής χάλυβα.

«Η εκτίμησή μας στο βασικό σενάριο για το β’ εξάμηνο είναι για $90/τόνο», τονίζει ο Marius van Straaten, Commodities Strategist της Morgan Stanley. Πρόκειται για πτώση 28% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του σιδηρομεταλλεύματος των $126/τόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Commonwealth Bank of Australia, η οποία εκτιμά ότι έως το δ’ τρίμηνο οι τιμές του iron ore θα υποχωρήσουν στα $100/τόνο.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Fitch Solutions εκτιμά ότι η κινεζική ζήτηση για χάλυβα θα επιβραδυνθεί την επόμενη δεκαετία, καθώς η ασιατική χώρα θα προσανατολιστεί προς τον κλάδο των υπηρεσιών και θα περιορίσει την οικονομική της εξάρτηση από τη βαριά βιομηχανία. Πάντως, πρόκληση για την κινεζική ζήτηση για iron ore αποτελεί και η στροφή στο scrap, που επίσης χρησιμοποιείται ως εναλλακτική για την παραγωγή χάλυβα. Ενδεικτικά, η Morgan Stanley υπολογίζει ότι, για κάθε αύξηση 1% της χρήσης scrap, η κατανάλωση iron ore μειώνεται κατά 17 εκατ. τόνους κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.