Φάλαινα όρκα επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον μετά από 50 χρόνια

Φάλαινα όρκα επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον μετά από 50 χρόνια

236
Φάλαινα όρκα επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον μετά από 50 χρόνια

Μια φάλαινα όρκα, γνωστή με το όνομα Lolita, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στο φυσικό της περιβάλλον στο Pacific Northwest μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες αιχμαλωσίας.

H Lolita, γνωστή και ως Tokitae, ήταν περίπου τεσσάρων ετών όταν το 1970 αιχμαλωτίστηκε στο Puget Sound και έκτοτε αποτελεί θέαμα για τουρίστες που επισκέπτονται το Miami Seaquarium. Είχε αγοραστεί από κτηνίατρο του θεματικού πάρκου έναντι $20.000

Η Lolita θα επιστρέψει στους ωκεανούς μετά από πρωτοβουλία μιας συμμαχίας με τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη του θεματικού πάρκου, οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων και του ιδιοκτήτη ομάδας του NFL με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, Jim Irsay.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχω στο ταξίδι ελευθερίας της Lolita», τόνισε ο Jim Irsay στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου.

Από πέρυσι η όρκα δεν συμμετέχει σε παραστάσεις, μετά από συμφωνία του Miami Seaquarium με κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές. Η Lolita είναι η δεύτερη εν ζωή γηραιότερη όρκα μετά την Ocean Sun, η οποία εικάζεται ότι είναι η μητέρα της και κολυμπά ελεύθερη μεταξύ Ουάσιγκτον και Καναδά. Πάντως δεν θα επιστρέψει άμεσα στους ωκεανούς και το σχέδιο απελευθέρωσης έχει ορίζοντα δύο ετών. Θα μεταφερθεί σε ένα θαλάσσιο καταφύγιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Καναδά, όπου κτηνίατροι και εκπαιδευτές θα τη διδάξουν να πιάνει ψάρια μέσα σε ένα μεγάλο δίχτυ. Η Lolita επίσης θα πρέπει να γυμνάσει τους μυς της, καθώς οι όρκες κολυμπούν καθημερινά περίπου 100 μίλια, ενώ η ίδια για πενήντα χρόνια ζούσε σε μια δεξαμενή.

Το θανατηφόρο κυνήγι φαλαινών της δεκαετίας του 1960 και του 1970 είχε σημαντικό αντίκτυπο σε μια ξεχωριστή ομάδα απειλούμενων, σολομοφάγων φαλαινών, που είναι γνωστές ως «φάλαινες δολοφόνοι του νότου» και περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στα νερά μεταξύ Ουάσιγκτον και Καναδά. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 40% και 13 όρκες έχασαν τη ζωή τους ενώ 45 αιχμαλωτίστηκαν σε θεματικά πάρκα μετά το επικίνδυνο αυτό «χόμπι».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.