Πρωτοποριακά υβριδικά επιβατηγά πλοία ευρωπαϊκής σχεδίασης

Πρωτοποριακά υβριδικά επιβατηγά πλοία ευρωπαϊκής σχεδίασης

82
Πρωτοποριακά υβριδικά επιβατηγά πλοία ευρωπαϊκής σχεδίασης

Ο νηογνώμονας Bureau Veritas (BV) πρόσφατα ανακοίνωσε πως πρόκειται να αναλάβει την ταξινόμηση δύο νεότευκτων υβριδικών επιβατηγών πλοίων διπλής απόληξης, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και μπαταρίες, και θα επιχειρούν στο Χονγκ Κονγκ.

Σχεδιασμένα από την ολλανδική εταιρεία CoCo Yachts, τα πλοία Urban Sprinters 1000 θα επιχειρούν για λογαριασμό της Sun Ferry Services Company Limited, μεταφέροντας περίπου 4 εκατ. επιβάτες ετησίως στα εσωτερικά ύδατα του Χονγκ Κονγκ, ενώ τη ναυπήγησή τους θα αναλάβει το κινεζικό ναυπηγείο YaGuang Technology Co. Ltd.

Τα πλοία θα διαθέτουν ένα υβριδικό σύστημα, το οποίο θα συνδυάζει την ηλεκτρική πρόωση με την κατανάλωση ντίζελ, παράγοντας μηδενικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις προβλήτες, ενώ θα είναι παράλληλα εξοπλισμένα και με ένα σύστημα μπαταριών το οποίο θα επιτρέπει την αποφυγή χρήσης των γεννητριών τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε πλοίο θα διαθέτει τέσσερις ηλεκτρομηχανές κατηγορίας IMO tier III, τέσσερις προωθητήρες Azimuth L-type καθώς και έναν κινητήρα μόνιμου μαγνήτη, ενώ η μέση ταχύτητά τους θα ανέρχεται στους 16 κόμβους.

Το πρώτο πλοίο της σειράς αναμένεται να παραδοθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ η παράδοση του δεύτερου πλοίου είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2025.

Φωτό: www.cocoyachts.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.