Η Αργεντινή στη δίνη του πληθωρισμού και της ξηρασίας: Ο αντίκτυπος στις...

Η Αργεντινή στη δίνη του πληθωρισμού και της ξηρασίας: Ο αντίκτυπος στις εξαγωγές σιτηρών

108
Η Αργεντινή στη δίνη του πληθωρισμού και της ξηρασίας: Ο αντίκτυπος στις εξαγωγές σιτηρών

Mία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις εδώ και δεκαετίες βιώνει η Αργεντινή, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 100% για πρώτη φορά από το 1991, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη τιμών καταναλωτή που εξέδωσε η κυβέρνηση.

To Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφής της χώρας δημοσίευσε την έκθεση για τον μήνα Φεβρουάριο, προσδιορίζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 102,5%. Τον Φεβρουάριο μόνο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,6%, με τα προϊόντα διατροφής και τα αναψυκτικά να έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Το πρόσφατο «πληθωριστικό σκαρφάλωμα» συμπίπτει με τη χειρότερη ξηρασία που πλήττει τη χώρα εδώ και 60 χρόνια. Η Αργεντινή, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, αποτελούν τους κορυφαίους εξαγωγείς σόγιας παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, κύκλοι της αγοράς αναμένουν ότι οι συγκομιδές σιτηρών θα υποχωρήσουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιχείρησε μάταια να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές, οι οποίες εξάλειψαν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τις αποταμιεύσεις τους. Ο πληθωρισμός μονοπωλεί τις συζητήσεις, προκαλεί απογοήτευση και οργή στον λαό, καθώς οι μισθοί συχνά υπολείπονται του κόστους των αγαθών, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για επιβολή πλαφόν στις τιμές και περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.