Η Αυστραλία, κινητήριος μοχλός για τα bulk carriers

Η Αυστραλία, κινητήριος μοχλός για τα bulk carriers

119
Η Αυστραλία, κινητήριος μοχλός για τα bulk carriers

Oι έντονες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία, στις οποίες έως έναν βαθμό οφείλονταν και ορισμένες ελλείψεις σε προϊόντα διατροφής, έχουν δώσει νέα πνοή στις εξαγωγές σιτηρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics (ABARES), οι εξαγωγές αγροτικών εμπορευμάτων θα ανέλθουν στα επίπεδα ρεκόρ των $75 δισ. το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει άνοδο των τιμών των σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι, πέραν της έντασης των βροχοπτώσεων, κομβικό ρόλο διαδραμάτισε και το timing αυτών. Την ίδια ώρα, η ξηρασία που πλήττει άλλα μέρη του κόσμου, όπως την Αργεντινή, δίνει «προβάδισμα» στην Αυστραλία, αλλά αυξάνει και τις τιμές.

Η εξέλιξη αυτή θα δώσει ώθηση στην ήδη ‒τις τελευταίες ημέρες‒ ανοδική ναυλαγορά των bulk carriers, και δη αυτών μεσαίου μεγέθους. Σύμφωνα με δεδομένα της Signal Ocean, το 2023 μέχρι στιγμής, οι εξαγωγές σιταριού της Αυστραλίας έχουν πραγματοποιηθεί με Panamax πλοία σε ποσοστό 40,2% και με Supramax σε ποσοστό 35,3%. Κύριοι προορισμοί αποτελούν η Κίνα (22%), η Ιαπωνία (12%) και η Ινδονησία (7%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.