Αγγελική Φράγκου: Εστίαση και στην ανάπτυξη των logistics

Αγγελική Φράγκου: Εστίαση και στην ανάπτυξη των logistics

1043
Αγγελική Φράγκου: Εστίαση και στην ανάπτυξη των logistics

Στροφή στα logistics πραγματοποιεί η Navios Maritime Holdings, καθώς η εταιρεία το περασμένο έτος εξήλθε της πλοιοκτησίας, πουλώντας το σύνολο του στόλου της bulk carriers έναντι $835 εκατ.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση της κ. Αγγελικής Φράγκου στο περιθώριο της δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Navios Maritime Holdings για το 2022. «Το 2022 εξήλθαμε από τη διεθνή ναυτιλία και πλέον εστιάζουμε στο να αναπτύξουμε τη Navios South American Logistics, τον πάροχο υπηρεσιών μεταφοράς και υποδομών στην περιοχή Hidrovia της Νότιας Αμερικής. Πιστεύουμε ότι οι παγκόσμιες μακροοικονομικές συνθήκες θα υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη της περιοχής Hidrovia και εστιαζόμαστε στο να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις logistics».

Tα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Navios Logistics αυξήθηκαν το 2022 κατά 20%, στα $94,1 εκατ. έναντι $78 εκατ. το 2021. Οι μεταφορτώσεις σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν κατά 123%, στους 1,5 εκατ. τόνους, ενώ οι όγκοι σιτηρών στους τερματικούς αυξήθηκαν κατά 38%, κυρίως λόγω της ανόδου των εξαγωγών της Ουρουγουάης. Στη δραστηριότητα των φορτηγίδων, ο όγκος μεταφοράς υγρών φορτίων αυξήθηκε κατά 23% σε αντίθεση με αυτόν ξηρών φορτίων, που μειώθηκε κατά 29% σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα της Navios Maritime Holdings που παρήχθησαν αποκλειστικά από τη Navios Logistics ήταν στα $255,4 εκατ. έναντι $223,5 εκατ. το 2021. Η αύξηση αυτή που καταγράφηκε οφείλεται:

– Στην αύξηση των εσόδων από τις δραστηριότητες στους τερματικούς λιμένων κατά $22,5 εκατ., λόγω των αυξημένων όγκων μεταφόρτωσης από τους τερματικούς σιτηρών, αποτέλεσμα των αυξημένων εξαγωγών και της αυξημένης παραγωγής σόγιας από την Ουρουγουάη.

– Στην αύξηση κατά $17,7 εκατ. στο cabotage business.

– Στην αύξηση των εσόδων κατά $0,3 εκατ. στις δραστηριότητες των φορτηγίδων (359 πλοία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.