Ι. Κούστας: Οι εκτιμήσεις για την αγορά των containerships

Ι. Κούστας: Οι εκτιμήσεις για την αγορά των containerships

484
Ι. Κούστας: Οι εκτιμήσεις για την αγορά των containerships

Η πτώση των ναύλων στα προ-πανδημικά επίπεδα σε όλα τα routes το περασμένο έτος προμηνύει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η εικόνα δύσκολα θα αντιστραφεί, σημειώνει ο δρ. Ιωάννης Κούστας, CEO της Danaos Corporation, στο περιθώριο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

«Το περασμένο έτος σηματοδότησε το peak της αγοράς και οι εξαιρετικά ισχυρές συνθήκες της αγοράς των τελευταίων δύο ετών είναι πίσω μας. Οι εταιρείες τακτικών γραμμών προβλέπουν τα κέρδη του 2023 σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2022, και ακόμη αναμένουμε να δούμε την πλήρη επίδραση της επικείμενης ύφεσης. Οι ναύλοι έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένουν υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, η διάρκεια ναύλωσης σπάνια υπερβαίνει τους 12 μήνες», τόνισε ο κ. Κούστας.

Αναφερόμενος στην από κοινού απόφαση των Maersk και MSC να διακόψουν τη λειτουργία της 2M Alliance, ο CEO της Danaos επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για τους non-operating owners. Παράλληλα σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις περί μείωσης της προσφοράς containerships μέσω της μείωσης των ταχυτήτων, απόρροια των απαιτήσεων για απανθρακοποίηση, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Τα κέρδη της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας το δ’ τρίμηνο του 2022 κινήθηκαν στα $152,721 εκατ. έναντι $165,997 εκατ. το δ’ τρίμηνο του 2021. Συνολικά το 2022 τα κέρδη της Danaos διαμορφώθηκαν σε $559,210 εκατ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.