H πρώτη παγκοσμίως μετασκευή για την εγκατάσταση αξονικής γεννήτριας σε πλοίο

H πρώτη παγκοσμίως μετασκευή για την εγκατάσταση αξονικής γεννήτριας σε πλοίο

3197
H πρώτη παγκοσμίως μετασκευή για την εγκατάσταση αξονικής γεννήτριας σε πλοίο

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä ολοκλήρωσε με επιτυχία την εγκατάσταση ενός συστήματος αξονικής γεννήτριας στο πλοίο «Berge Toubkal», ένα Capesize φορτηγό πλοίο το οποίο ανήκει στη σιγκαπουριανή ναυτιλιακή εταιρεία Berge Bulk. Πρόκειται για την πρώτη μετασκευή αξονικής γεννήτριας του ναυτιλιακού κλάδου, με τη συγκεκριμένη κίνηση να αναμένεται να βελτιώσει τον Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης EEXI του πλοίου, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα συστήματα αξονικών γεννητριών πλοίων λαμβάνουν κίνηση από την κύρια μηχανή του πλοίου, προκειμένου να παραγάγουν ηλεκτρική ισχύ, εξοικονομώντας έτσι καύσιμα και εκπομπές ρύπων, ενώ είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εξαλείφουν την ανάγκη λειτουργίας των ηλεκτρομηχανών κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Ενώ σήμερα η εν λόγω τεχνολογία, η οποία είναι γνωστή και ως σύστημα Power Take-Off (PTO), αποτελεί μια συνήθη επιλογή για νεότευκτα πλοία, δεν έχει παρ’ όλα αυτά πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μετασκευή αξονικής γεννήτριας μεγάλου μεγέθους σε πλοίο.

Η εγκατεστημένη γεννήτρια θα παρέχει παράλληλα ηλεκτρική ενέργεια και στο σύστημα αερολίπανσης, το οποίο εγκαταστάθηκε στο πλοίο κατά τη διάρκεια των εργασιών μετασκευής. Η εγκατάσταση της αξονικής γεννήτριας περιλάμβανε επίσης την εγκατάσταση ενός συστήματος ελέγχου της Wärtsilä καθώς και ενός μετατροπέα που επιτρέπει στη γεννήτρια να λειτουργεί σε ένα μεγάλο εύρος στροφών, ενώ ο υπάρχων ενδιάμεσος άξονας και τα ρουλεμάν αντικαταστάθηκαν προκειμένου να υποστηρίξουν το αυξημένο βάρος της κατασκευής.

Φωτό: Wärtsilä

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.